fb
БългарияНовини

Симбиозата на книга и шрифт събра изследователи и творци

2 мин.

Кои шрифтове да използваме, колко са важни те за книгата и да преминем ли на българската форма на кирилицата са само част от въпросите, които обсъдиха специалисти по история на писмото, палеографи, шрифтови дизайнери и художници в първата по рода си научна интердисциплинарна конференция „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“, която се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Много горещи дебати предизвика конференцията. Залата беше пълна с млади хора, докторанти от Университетите, млади художници и дизайнери. Ако говорим, че младите хора не се интересуват от това да продължат делото на учените и на графичните дизайнери – нашата конференция обори това. Когато един изследовател, да речем медиавист, посегне към един дигитален шрифт, за да предаде по-автентично писмото на някой книжовник, той среща технически и други проблеми, за да се справи с  хармонизацията между шрифта, ръката на книжовника и своя собствен научен текст. Дали обаче шрифтовете, които използваме, са подходящи? Дали не е по-добре да преминем към българската форма на кирилицата? Знаем ли откъде да я свалим на нашия компютър?“, каза доц. Надежда Александрова, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“ и председател на Българското общество за проучване на 18 век, цитирана от БНР.

Едноименна изложба се откри паралелно с конференцията в СБХ, на Шипка 6. Там, може да се види шрифта в неговата реална употреба в книгоиздаването. „Към изложбата има и панел, който е свързан с книжовната култура и традиция. До каква е степен е важен шрифтът за книгата – вековната история на шрифта в повечето случаи е подчинена на прагматизма и строгата функционалност“, коментира Поли Муканова, преподавател в катедра „Библиотечни науки“, ръководител на секция „Книга и общество“ към Университетска младежка академия за управление на знанията при УниБИТ. Тя допълни, че всеки елемент от старите български книги и ръкописи подлежи на специфично изследване. Муканова припомни, че традицията на българската ръкописна книга е много дълга у нас, тя продължава почти до края на 19 век, паралелно с печатната традиция.

Очаква се докладите от Конференцията „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“ да бъдат публикувани и в специален сборник.