fb
Книги и киноСпециални

След премиера в Кан, „По действителен случай” на Полански открива Cinelibri 2017

3 мин.

Дългоочакваният нов филм на Роман Полански ще открие третото издание на CineLibri на 11
октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. „По действителен случай” ще бъде прожектиран на кино-литературния фестивал веднага след фестивалната си премиера в Кан по-рано тази година. Откриването ще бъде съпроводено с ефектно музикално-светлинно шоу, препратка към концепцията на фестивала, и официално представяне на международното жури.

Провокативният трилър е адаптация на едноименния роман на Делфин дьо Виган, отличен с „Гонкур” на гимназистите и награда „Рьонодо”, и събира на екрана съпругата на режисьора Еманюел Сене и любимката на Бертолучи Ева Грийн. В рамките на събитието зрителите ще могат да закупят със специална отстъпка и българското издание на автобиографичната книга на френско-полската легенда на киното „Роман за Полански”, която ще излезе у нас в началото на октомври.

Тази година фестивалът Cinelibri ще се състои между 11 и 22 октомври в София, Пловдив, Варна и още девет града в България. Освен прожекции на някои от най-добрите екранизации, създадени през последните две години, фестивалът ще предложи паралелна програма от киносъбития, обединени в няколко цикъла, документални продукции, късометражни филми, безплатни прожекции, дни на различни култури, пърформанси, срещи и дискусии с бляскави личности от света на киното, литературата и музикалното изкуство. Почетни гости на CineLibri 2017 са носителят на международната награда „Ман Букър“ Давид Гросман и един от основоположниците на немското кино – режисьорът Фолкер Шльондорф, чийто филм „Завръщане в Монтаук” е включен в конкурсната програма.

С особен интерес се очакват и осемте филма от конкурсната програма на фестивала, зад които стоят звездни имена като София Копола, Фолкер Шльондорф, Раду Михайлеану, Ферзан Озпетек и др. Журито в състав Бруно Куле, Кийра Чаплин, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков ще излъчи победителя, който ще бъде удостоен с тазгодишната статуетка CineLibri „за изкуството да превежда литературния материал на езика на киното”. Церемонията по награждаване ще се състои в Зала 1 на НДК на 14 октомври от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с прожекция на филма „Ана Каренина. Съдбата на Вронски” на режисьора Карен Шахназаров. Водещ на церемонията ще бъде Драгомир Симеонов.

https://www.youtube.com/watch?v=aNpcLT_DGzo

CineLibri отбелязва 80-годишния юбилей на зала „България” с оркестъра на Софийска филхармония и специална прожекция на „Дама Пика“, а билетите за прожекцията в петък, 13-и октомври, от 19:00 часа са вече в продажба. Новият филм на руския режисьор Павел Лунгин е създаден по мотиви от ексцентричната повест на Пушкин. Преди прожекцията ще прозвучат две арии от операта „Дама Пика” на П. И. Чайковски в изпълнение на възхитителните солисти Мария Цветкова-Маджарова (сопран) и Росица Павлова-Инджева (мецосопран).

Cinelibri се осъществява с подкрепата на VIVACOM, УниКредит Булбанк и Jameson Irish Whiskey и с медийното партньорство на „Аз чета“. Повече информация за първия кино-литературен фестивал в света можете да откриете на официалния сайт www.cinelibri.com.