fb
НовиниПо света

Следващата книга на Маргарет Атууд ще може да бъде прочетена след 100 години

2 мин.
future library project

Съвсем в духа на романите на канадската писателка Маргарет Атууд, първите читатели на бъдещата й книга ще бъдат нашите наследници през 2114 г. , съобщава сайтът за научна фантастика и фентъзи Tor.com. Атууд е първата писателка, която се включва в проекта „Библиотека на бъдещето“ (Future Library).

„Библиотека на бъдещето“ е творческа концепция на шотландката Кати Патерсън . Артистичният проект включва засаждането на 1000 дървета в Nordmarka – гора близо до Осло, Норвегия. Те ще осигурят хартия за антология , която ще бъде напечатана след 100 години. Всяка година различни писатели ще предоставят свои текстове за бъдещите поколения. Ръкописите ще се пазят в специално изградена за целта стая в новата сграда на библиотеката в Осло (Deichmanske bibliotek), която ще бъде открита през 2018 г. Посетителите ще могат да научат имената на писателите и заглавията на техните творби, но не и да се запознаят със съдържанието им. Проектът се осъществява със съдействието на общината на град Осло.

„Смятам, че за някои писатели този проект предоставя безгранична свобода – те могат да напишат каквото пожелаят, разказ или роман, на какъвто и да е език и контекст. Ние само задаваме основната тема за въображението и времето, която те могат да развият по много начини.“ – казва Кати Патерсън.

В изявлението си по повод поканата да бъде първият писател в „Библиотека на бъдещето“ Маргарет Атууд коментира, че Библиотеката ще бъде обект на засилено внимание през десетилетията.

“Хората ще следят растежа на дърветата, ще контролират средата около тях и ще се опитват да отгатнат какво са сложили писателите в запечатаните кутии.“

Писателката се пошегува в Туитър, че трябва да използва неизтриваемо мастило и архивна хартия, за да не се разпадне ръкописът й и читателите през 2114 г. да намерят само прах и късчета хартия.

Вижте краткия филм, в който Маргарет Атууд говори за проекта и своето участие в него.