fb
НовиниПо света

Сливанията в издателския бранш продължават

1 мин.

Консолидацията на върха на книгоиздателската пирамида продължава. Hachette Book Group ще придобие Perseus Book Group в необичайна тристранна сделка, която ще позволи на Hachette незабавно да започне с продажбата на книгите (хартиени и електронни) на Perseus чрез най-големия разпорстранител на съдържание на пазара Ingram, съобщава Forbes.

Според Publishers Lunch, които първи съобщават за сливането, анганжиментите на  Hachette по сделката се припокриват с обявената им вече стратегия да инвестират все повече в нехудожествена литература за американския пазар (Perseus предлагат предимно нехудожествена литература и са най-добре разпорстранени в САЩ); за Ingram ползите са в това, че се обединява с ключов конкурент в дистрибуцията на хартиени и електронни издания. Perseus ще бъде развиван като част от групата на Hachette, но подробностите по сделката не се разкриват.

След сливането на Penguin и Random House през миналата година, четиримата останали играчи от „голямата шесторка“ – Hachette, HarperCollins, Macmillan и Simon & Schuster – отчаяно търсеха средства за разширяване на пазара си. По-рано тази година HarperCollins придоби Harlequin, най-големият издател на дамски романи в света, за почти половин милиард долара.

Част от причините за тези сливания между големите издателства са продиктувани от нуждата за обединение срещу пазарни играчи като Amazon. В момента Hachette води жестоки спорове с Amazon, които от своя страна забавят продажбите на техни заглавия през платформата си.