fb
БиблиотекитеНовини

Сливенската библиотека получи дарение на ценно издание на Енциклопедия Британика

1 мин.

Библиотека „Зора“ – Сливен получи изключително ценно дарение от сливналията Веселин Енчев. Дарението включва двадесет и петте тома на деветото издание Енциклопедия „Британика“, 1875-1889 г., Библия на английски език, издадена през 1884 г., и течението на вестник „Нашето първо изложение” от 1891-1892.библия

Традицията да се даряват книги за фонда на библиотеката вече е на 160 години. Библиотеката започва съществуванието си през 1855 година като сливналии даряват книги от личните си колекции, водени от желанието за по-висока просвета и образование за всички чрез обществена библиотека.

Енциклопедия „Британика“ е най-старата и най-пълна англоезична енциклопедия, един от най-използваните източници на информация. Първото й издание е публикувано между 1768 и 1771 г. в Единбург, Шотландия и е посветено на тогавашния британски монарх. До началото на 20-ти век статиите се проверяват от най-авторитетните личности в различни дисциплини и дори включват изследвания, предназначени за научна аудитория. Това е периодът, през който Британика е завоювала днешния си авторитет в англоезичната и световна култура. През 2010 г. излиза последното й печатно издание.