fb
НовиниПо света

Служители на HarperCollins стачкуват за по-добро заплащане и придобивки

3 мин.
Снимка: Служителите в HarperCollins организираха еднодневна стачка през юли. Този път те протестират за неопределено време./Бенджамин Норман за The New York Times

Служителите на американското издателство HarperCollins обявиха стачка и заплашиха, че планират да спрат работа, докато не постигнат споразумение за нов договор, съобщи The New York Times. Синдикатът на HarperCollins представлява около 250 служители, заети в редакционния екип, рекламата, продажбите, маркетинга, правните въпроси и дизайна. В изявление профсъюзът обясни, че членовете му, които работят без договор от април, искат по-добри обезщетения за семейни отпуски и по-високо заплащане.

„Профсъюзът е решил да започне безсрочна стачка, след като преговорите с компанията са в застой. Синдикатът предлага HarperCollins да повиши минималната начална заплата на $50 000 от $45 000. Той също така поиска компанията да се справи с липсата на разнообразие в работната си сила”, обясни Олга Брудастова, президент на Local 2110 на UAW, която представлява профсъюзи на служители на HarperCollins.

Недоволството на служителите е продиктувано от факта, че издателската дейност отдавна е нископлатена индустрия с дълги работни часове за служителите на ниски и средни позиции. Същото така изтъкват, че компанията е базирана в едни от най-скъпите градове – Ню Йорк.

В четвъртък повече от 100 синдикални членове скандираха пред централата на HarperCollins, като някои носеха табели с надписи „Страстта не плаща наема“ и „Where the Wild Things Are Underpaid“, препратка към класика на HarperCollins от Морис Сендак („При дивите неща“).

Някои служители, присъединили се към стачката, казаха, че се надяват техните колективни действия също да доведат до промени в индустрията.

„Това е по-голямо от заплатите ни, става дума за опити да направим промяна в индустрия, която смятаме за разбита“, каза Лора Харшбергер, старши производствен редактор в отдела за детски книги на HarperCollins и синдикален председател. „Тази борба наистина беше съсредоточена върху опитите да направим издателството по-разнообразно и справедливо място, което отразява нашите ценности и книгите, които правим.“

Синдикатът представлява малка част от работната сила на HarperCollins, която наброява около 4000 души в световен мащаб.

Говорителка на HarperCollins каза, че компанията вече се е съгласила с редица предложения на синдиката и че компанията ще „продължи да преговаря добросъвестно“.

След като отчетоха високи, дори рекордни печалби по време на пандемията, много големи издатели видяха, че печалбите им започват да намаляват. HarperCollins обяви тази седмица, че през последното тримесечие приходите му са намалели с 11% спрямо същия период на миналата година. Печалбите му през това време спаднаха допълнително, с 54% до 39 милиона долара.

Миналия месец издателството обяви, че съкращава „малък брой“ служители като част от усилията за намаляване на разходите. Синдикатът е подал обвинение за нелоялна трудова практика в Националния съвет по трудови отношения в отговор, каза Брудастова, като отбеляза, че шестима от членовете на персонала, които са загубили работата си, са били синдикални членове.

Автори, търговци на книги и агенти изразиха подкрепата си за протеста в социалните мрежи. Мишел Хаук, литературен агент, каза в Twitter , че няма да изпраща нови ръкописи на HarperCollins, докато стачката не бъде уредена. Дебютиращата авторка на HarperCollins – Сара Руис-Гросман, публикува съобщение, което е изпратила до компанията в подкрепа на стачката: „Книгите, които обичам да чета и пиша, не биха съществували в света без основната работа на тези работници в издателството“, написа тя.