fb
БългарияНовини

Служителите на Националната библиотека подготвят протест за по-високи заплати

3 мин.

Служителите на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ са в протестна готовност в навечерието на празника на Народните будители заради ниските заплати, които получават. Библиотекарите и специалистите от най-голямата българска библиотека предупреждават за подготовката на стачни действия в официално писмо до министър-председателя Бойко Борисов, изпратено след Общото събрание на двете синдикални организации на институцията.

В писмото до управляващите служителите на НБ „Св. Св. Кирил и Методий“ посочват, че основата заплата на работещите е 479 лева и констатират: крайно унизително и срамно, че трудът на специалисти – в повечето случаи единствени в България с високия си професионализъм – е почти приравнен с минималното заплащане на неквалифицирания труд„.

Библиотечните работници настояват да се предвидят в бюджета за 2016 г. средства за увеличаване на трудовите им възнаграждения, а след 10 декември 2015 г. – празника на Националната библиотека на Република България, ще обявят предупредителни протестни действия.

Публикуваме пълния текст на писмото:

ДО  Г-Н  БОЙКО  БОРИСОВ,
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ                                                                                                             

КОПИЕ ДО:  Г-ЖА РУМЯНА БЪЧВАРОВА
ЗАМ. МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

КОПИЕ ДО:  Г-Н  ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ,                                                                                  МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

КОПИЕ ДО:  Г-Н  ВЕЖДИ  РАШИДОВ,
МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

КОПИЕ ДО: Г-Н  ПЛАМЕН ДИМИТРОВ,
ПРЕЗИДЕНТ НА КНСБ

КОПИЕ ДО:  Г-Н  ДИМИТЪР МАНОЛОВ,
ПРЕЗИДЕНТ НА КТ „ПОДКРЕПА”

КОПИЕ ДО:  проф. дфн  Г-ЖА  БОРЯНА ХРИСТОВА,
ДИРЕКТОР НА НАЦ. БИБЛИОТЕКА
„СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

 

Уважаеми госпожи и господа,

На 1 ноември България чества Деня на народните будители – просветители и книжовници. Ние, работещите в Националната библиотека на Република България, сме горди да сме част от тях.

Днес, обаче, се чувстваме унизени!

Един пример: Дългогодишен експерт в Националната библиотека, с висше образование и задължително владеене на чужд език, получава точно… 479 лева основна заплата!!!

Крайно унизително и срамно е, че трудът на специалисти – в повечето случаи единствени в България с високия си професионализъм – е почти приравнен с минималното заплащане на неквалифицирания труд!

Ето защо настояваме средната основна заплата в Националната библиотека, която е 489 лева, да достигне нивото на средната работна заплата за България!

Настояваме за конкретни решения от Ваша страна: да се предвидят в бюджета за 2016 г. средства за увеличаване на трудовите ни възнаграждения.

Ще обявим предупредителни протестни действия на 10 декември 2015 г. – празника на Националната библиотека на Република България.

Текстът на писмото е приет единодушно от Общото събрание на Синдикалните организации към Федерация „Култура” – КНСБ и КТ „Подкрепа” в Националната библиотека, проведено на 27.10.2015 г.

Очакваме навременния Ви отговор.

27.10.2015 г.                                                        

С уважение,

Председател на СО на КНСБ: /Марияна Максимова/   

Председател на СС на КТ „Подкрепа”: /Иван Добромиров/

[ + ]