fb
БиблиотекитеНовини

Служителите в Националната библиотека с намек за стачка

1 мин.

Служителите в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се обърнаха за помощ към синдикатите във връзка с исканото от Министерството на културата драстично съкращение на финансовите средства за библиотеката от 1.1.2015 г. и на персонала й с 15% от март. Според работещите в библиотеката политиката на министерството „застрашава изпълнението на функциите й, установени в Закона за обществените библиотеки“.

Текстът на разпространеното в петък писмо е одобрен единодушно от Общото събрание на служителите в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, а обикновено подобни писма до синдикатите са намек за планирани стачки и опит за обществен начин върху институциите.

„Работим в условия от средата на миналия век – в енергийно неефективна сграда, с неремонтирани помещения без климатици, изгнила дограма, пропадащ покрив, амортизирани асансьори, стара електро- и парна инсталация и т.н., както и с ниски възнаграждения. Но за разлика от Министерството на културата, което разбира реформата само като съкращаване на щата и на заплатите на работещите, ние сме загрижени за оцеляването и развитието на Националната библиотека“, пишат служителите в Националната библиотека.

В писмото се припомня още, че Националната библиотека е не само Архив на българската книга, но и най-голямото у нас хранилище на ръкописи и документи Х-ХІХ в.

Вижте пълния текст:

[ + ]