fb
БългарияНовини

Снимат „Войната на буквите“ по романа на Людмила Филипова

2 мин.

Снимките на сериала по едноименния роман на Людмила Филипова „Войната на буквите“ (изд. „Enthusiast“) вече започнаха. Писателката, която издаде книгата си преди 8 години, публикува в социалните мрежи няколко кадъра от първия снимачен ден и пожела „успех на изключителния екип и актьори“.

В първия снимачен ден писателката Людмила Филипова с продуцента Габриел Георгиев и екипа на сценаристите/Снимки: Людмила Филипова, Facebook

Филмът е определен като драма, мистерия, а действието се развива през 10. век, когато в най-могъщата държава в Европа се крие в ужасна тайна, която може да застраши самите основи на християнството. „Войната на буквите“ разказва историята на най-младия син на цар Симеон – Баян. Пленен между политически интриги и бойни битки, младият принц Баян търси древна азбука, която може да спаси обречената му любов или кралството му. Историята е забулена в много мистерия, сцените и сюжетът са неочаквани, а всички герои във филма са обсебени от идеята за силата.

В звездния актьорски екип влизат Теодора Духовникова, Захари Бахаров, Деян Донков, Валентин Танев, както и младите актьори Даниел Върбанов и Климентина Фърцова. Вече няколко месеца тече подготовката на декорите и костюмите, чрез които ще се пресъздаде живота в Преслав и Константинопол през 10-и век.

12-серийният филм, чиито снимки започнаха в студията на „Ню Бояна Филм“, е част от филмопроизводството на БНТ, а негови режисьори са Виктор Чучков и Зоран Петровски.

„Екипът ни желае да направи един съвременен поглед към миналото. Чрез актьорската игра и чрез начина на снимане ще успеем да направим сериала лесно достъпен за аудиторията и ще разкажем историята в дълбочина“, каза пред БНТ режисьорът Виктор Чучков.

„Действието се развива на фона на политически интриги, битки за надмощие, опити за спасяване на мира между Константинопол и Преслав. Разглеждаме една хипотеза, която все повече набира скорост, че сме имали древна писменост, че кирилицата е по-стара от глаголицата и е създадена на базата на древните български руни. Искаме да разкажем средновековна история извън канона, без табута или патос“, каза сценаристът Теодора Маркова.

Можете да поръчате „Войната на буквите“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си.

[ + ]