fb
БългарияНовини

През 2014 Софийският литературен фестивал е с фокус Скандинавия

2 мин.
sofiiski literaturen festival

Sofiiski literaturen festivalВторото издание на Софийския международен литературен фестивал ще постави акцент върху автори и произведения от скандинавските държави. Това бе обявено по време на пролетния семинар на Асоциация „Българска книга“ (АБК), който се провежда от 4 до 6 април в Боровец.

Литературният фестивал тази година ще се проведе между 25 ноември и 14 декември, като се планира в него да вземат участие 12 автори от скандинавските държави и още 12 от България. Авторите от северните държави ще бъдат подбрани чрез специална селекция от жури с участието на експерти по Скандинавистика.

В съпътстващата програма на фестивала са включени много изложби – на корици и илюстрации, известни писатели, посещавали България, както и специална изложба за възникването и обособяването на понятоето “nordic”

По време на фестивала традиционно ще има лекции и семинари, които тази година ще обхващат темите за викингите, особеностите на скандинавските езици, жанра Nordic noir и др.

Паралелно с литературните събития фестивалът ще предложи на софийската публика кино програма с екранизации по книги на скандинавски автори и музикално-поетични вечери в столични клубове с участието на известни български поети и музикални групи.

За фестивала ще има подготвени и вечерни партита с тематична визия и музика, които да придадат на фестивала истински модерен облик.

Освен подготовката за Софийския международен литературен фестивал през есента Веселин Тодоров, председател на Управителния съвет на АБК, анонсира и идеята за провеждане на Детски литературен фестивал, който да се осъществи през месец май 2015 г. Повече подробности за него обаче ще бъдат известни на по-късен етап.

Софийският международен литературен фестивал се проведе за първи път през 2013 година в рамките на Коледния панаир на книгата през месец декември. Фокус в него беше балканската литература и авторите от балканските държави. 

Вижте и промо видеото от фестивала миналата година: