fb
БългарияНовини

София е кандидат за световна столица на книгата на ЮНЕСКО

2 мин.
Снимка: АБК

София да стане световна столица на книгата на ЮНЕСКО – oколо тази инициатива са обединили усилия Асоциация „Българска книга“ (АБК) и Столичният общински съвет, съвместно с Министерството на културата. Съвместната инициатива за кандидатурата беше обявена от председателя на Управителния съвет на АБК Десислава Алексиева. Тя и министър-председателят акад. Николай Денков дадоха старт на станалата вече традиционна за столицата „Алея на книгата“.

„Алея на книгата“ е традиция, която обединява софиянци. Много често казваме, че цивилизациите са възникнали там, където за първи път са се появили писмените закони. Истината е, че успоредно с тях за първи път писмеността е позволила да се дефинират ясни морални устои. Какво е добро, какво лошо, какво е приемливо“, подчерта в словото си премиерът – акад. Николай Денков. Той посочи, че не трябва и не може книгите да се противопоставят на иновациите. „Автори като Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Милен Русков и много други показват, че българското слово, българската книга, българското изкуство, което показва какво е добро и красиво, е по-живо от всякога. Така ние можем да покажем на света какво е българското разбиране за добро и красиво. И трябва да използваме добрите думи и в нашата образователна система“, каза акад. Денков.

До неделя столичният бул. „Витоша” и част от градинката пред НДК приютяват хиляди книги на 144 издателства в 58 шатри. Десетки премиери на нови книги, „Академия за родители” и богата съпътстваща културна програма ще зарадват ценителите на литературата, а специален акцент отново са децата и детското четене.

Дори да не можете да посетите Алея на книгата в София, всички заглавия от шатрите ще откриете и в Ozone.bg.