fb
БългарияНовини

София е СтолицаЛитература през юни

3 мин.

Културното настроение на юни определено е литературно, не само защото Пловдив чете, но и защото София отново става арена на фестивала СтолицаЛитература, за да проправи път на традиционните семинари по творческо писане в Созопол.

През дните между 5 и 14 юни 2016 в София, Фондация „Елизабет Костова“ ще ни провокира отново да се потопим надълбоко в света на книгите и литературата с интригуващи срещи и дискусии с български и чужди писатели, преводачи и редактори. Фестивалът тази година включва както затворени формати за професионалисти, така и отворени събития за всички, изкушени от литературата в столицата.

Всички събития са предвидени да се случат в Литературен клуб “Перото” и имат безплатна онлайн регистрация на сайта на фондацията. Ето и повече подробности какво ни очаква по време на събитията за широката публика:

Преводачески слам: 5 юни, неделя, 19:00-20:00 ч., Литературен клуб “Перото”

В преводаческият слам участниците в преводаческото ателие на Фондация „Елизабет Костова“ ще представят свои текстове и преводачески решения пред по-широка публика. Категориите на събитието тази година са три:

– превод на поезия от английски на български език;

– превод на проза от английски на български език;

– превод на проза от български на английски език.

Към фейсбук събитието може да се присъедините тук. Онлайн регистрацията е тук.

Не се страхувай да четеш и не забравяй да пишеш, 13 юни, понеделник (на български и английски)

Среща с писатели от България и чужбина в разговор с български ученици от гимназиален курс за писането и четенето. За събитието могат да се регистрират и групово ученици от различни училища в София (и страната)

Участие ще вземат авторите:  Бен Буш (САЩ), Виолета Радкова (България), Джоузеф Хортън (САЩ), Димана Трънкова (България), Инез Бараней (Австралия), Кристина Никол (САЩ), Мартин Костов (България), Светлозар Стоянов (България), Тошка Иванова (България), Шарлът Кроу (САЩ).

Модератори на срещата ще са Гарард Конли и Лоръл-Змолек Смит от Американския колеж в София.

Към фейсбук събитието може да се присъедините тук. Онлайн регистрацията е тук (важи и за групи).

За редактирането: С любов и страх, 14 юни, вторник, 14:00-15:30 ч. (на български и английски)

В разговор за редакторската работа ще се срещнат европейски и американски издатели.Модератори на събитието са Ангел Игов и Бен Буш.

Към фейсбук събитието може да се присъедините тук. Онлайн регистрацията е тук.

Същият ден програмата на СтолицаЛитература предвижда и две лекции по творческо писане. От 16:00-17:00 ч. Елена Алексиева ще говори за “Човекът, който написа книгите” (на български). След нея, между 17:30-19:30 ч., Джош Уайл ще представи и своята лекция “Навътре в страха: да пишеш за това, което те плаши” (на български и английски)

Фестивалът ще завърши с Международен литературен пърформанс, между 20:00-21:00 ч., с участието на авторите Бен Буш (САЩ), Виолета Радкова (България), Джоузеф Хортън (САЩ), Димана Трънкова (България), Инез Бараней (Австралия), Кристина Никол (САЩ), Мартин Костов (България), Светлозар Стоянов (България), Тошка Иванова (България), Шарлът Кроу (САЩ).

Към фейсбук събитието може да се присъедините тук. Онлайн регистрацията е тук.

Платформата СтолицаЛитература на фондация “Елизабет Костова” се провежда за осма поредна година в София. След успешната реализация на пилотното издание през 2009 г. и визитата на Орхан Памук в България през 2011 г., СтолицаЛитература се обособи като устойчив проект с функцията на международен литературен фестивал, който цели да обогати културния живот на София, потреблението на литература и възможностите за развитие на младите български писатели.