fb
БългарияНе пропускайтеНовиниПанаирът

Софийският международен панаир на книгата остава в НДК

1 мин.

Тазгодишното издание на Софийския международен панаир на книгата (12-17 декември) и съпътстващите го литературни събития все пак ще се проведат в Националния дворец на културата. Това реши гласуването на провелото се на 2 ноември извънредно заседание на Общо събрание към Асоциация „Българска книга“, която е организатор на изложението.

Решението отменя приетата няколко дни по-рано от новия Управителен съвет на Асоциацията идея Коледният панаир да се премести в Интер Експо Център. До промяната доведоха продължаващите ремонтни дейности в НДК във връзка с Европредседателството на България от 1 януари 2018 г. и значителното повишаване на наемите, принудили участниците в панаира да помислят за алтернатива. Като предимства на ИЕЦ тогава бяха изтъкнати по-ниските цени на изложбените площи, метростанцията и по-благоприятната инфраструктура.

Новината обаче срещна отпор от част от издателите и доведе до реакция от страна на министъра на културата Боил Банов. В разпространено от пресцентъра на министерството становище Банов се застъпи за оставането на Софийския международен панаир на книгата в традиционната му сграда като ключово за имиджа на НДК, столицата и страната мероприятие.

До публикуването на материала Асоциация „Българска книга“ не предостави коментар относно решението.

[ + ]