fb
НовиниПо света

Специалисти във Великобритания предписват книги за лечение на пациенти с психически проблеми

3 мин.

Програмата Reading Well стартира за първи път през 2013 г. с цел да включи четенето като активен участник в превенцията и лечението на психически състояния, разказва Granta. Тя е инициатива на националната фондация The Reading Agency и се осъществява посредством мрежата от публични библиотеки в страната. Личните лекари и други медицински кадри разполагат със списък с препоръчителна литература и имат право да „изписват книги по рецепта“.

Включените книги за самопомощ обхващат работа със състояния като тревожност и депресия. Те предлагат съвети и техники за справяне с често срещани проблеми, които могат да навредят на психичното здраве на хората. Заглавията се предлагат в различни формати, включително като електронни и картинни книги.

Нов списък с 37 книги от признати автори, наречен от организаторите „животоспасяващ“, беше представен на 5 юни в Лондон на специално събитие с водещ писателя и журналист Мат Хейг. В речта си Хейг, познат в България с автобиографичната си книга „Причините да останеш жив“ (изд. Intense), споделя:

Reading Well е абсолютно брилянтна програма, която признава доказаната терапевтична мощ на думите. Тя ще помогне на много хора, изправили се пред психически срив, да се почувстват разбрани и да получат помощ. Програмата ще подобри, а може би дори ще спаси много животи.

Организаторите разказват, че в началото медицинските специалисти са били скептични относно потенциала на програмата. Пет години по-късно обаче успехът й е налице. Тя е достигнала над 750 хиляди души, а позитивните резултати са неоспорими. Според проведена наското анкета 90% от участниците, наели книга по програмата Reading Well, твърдят, че четивото е било полезно за тях. Други 65% споделят, че имат подобрения в състоянието след прочитането на предписаната книга.

Организаторите изтъкват, че книгите и четенето не могат да бъдат единственото решение за справяне с проблемите на психиката, но могат да допринесат значително за процеса на възстановяване. Важни фактори за успеха на Reading Well са професионалната селекция на заглавията, които влизат в списъка, и уютната, безопасна атмосфера на публичните библиотеки, където те се предлагат.

За избора на книги се грижат партниращите си организации на лични лекари, психиатри и психолози. Освен това програмата се основава на така наречения принцип на копродукция. Посредством партньорството с Британската коалиция за съвместна грижа (Coalition for Collaborative Care) са набрани хора, минали през различни проблеми с психичното си здраве, които дават съвети на база личен опит за избора на книги и цялостния облик на програмата.

Фондация The Reading Agency, която е инициатор на Reading Well, коментира програмата така:

Ние сме убедени, че всичко се променя, когато четем. Партньорството ни с библиотеки, здравни специалисти и хора, които са се сблъскали с проблеми с психичното си здраве, предоставя изключителни ползи за хората. Reading Well е повече от списък с книги – програмата е символ на силата на четенето да променя животи.

Предлагаме ви да прочетете статия на „Аз чета“ за Up lit литературата, чиято идея е близка до тази на британската програма Reading Well.