fb
БългарияНовини

„Стара хартия за нова книга“ 2022 стартира в Русе в неделя

2 мин.
Русе стана рекордьор в кампанията през 2021 г. Тогава 2 524 деца предадоха невероятните 13,1 тона хартия за рециклиране и получиха над 3200 книги./Снимка: Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе

Само ден остава до седмото издание на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“ в Русе. Кампанията се провежда с подкрепата на Община Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и с медийното партньорство на „Аз чета“. Организирана е от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ под надслов „Почисти и прочети“, а целта ѝ е да насърчава грижата към природата и любовта към четенето.

На 11 септември от 10.00 до 13.00 часа на пл. „Свобода“ (пред хотел „Дунав“) в Русе всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на инициативата. За всички деца, донесли допълнителни 5 кг хартия за рециклиране, е подготвена изненада – специалното издание на каузата „Пазители на планетата“. Книгата е пълна с факти, активности и съвети за опазване на околната среда – от компостиране и намаляване на употребата на пластмаса до почистване на плажовете и подпомагане на дивия живот. Така в рамките на празничния ден едно дете може да получи максимален брой две книги.

За доброто настроение е организирана специална програма с участието младите таланти от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“, Фолклорен ансамбъл „Здравец“, Школа по народно пеене, Детска вокална група „Слънце“, Клуб по спортни танци „Настроение“. Всички състави и формации са част от Общински детски център за култура и изкуство.

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.

Вече шест години Община Русе е сред рекордьорите на инициативата – общо 13 634 деца от Русе са предали 73,2 тона стара хартия и така са спасили от изсичане 952 дървета. В замяна малките екоактивисти са получили повече от 16 830 нови книги.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателство „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“.

Каузата е подкрепена от издателствата „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Просвета“, „Artline studios“, „ФЮТ“, „Златното пате“, и от „Албо груп“.

[ + ]