fb
НовиниПо света

Старата библиотека в Синсинати – изгубеният лабиринт от книги

2 мин.
Снимки: Обществена библиотека на Синсинати и окръг Хамилтън, www.rarehistoricalphotos.com

Построена през 1874 г. на място, запазено за опера, Старата библиотека в Синсинати, САЩ, е била истинско чудо, припомнят от Rare Historical Photos. С извисяващи се на пет нива чугунени рафтове, просторно фоайе, шахматни мраморни подове и атриум, осветен от капандури, мястото е спирало дъха на читателите до 1955 г. За съжаление, този великолепен лабиринт от книги е изгубен завинаги.

Разположена на Vine Street 629, в центъра на Синсинати, посетителите са влизали под бюстовете на Уилям Шекспир, Джон Милтън и Бенджамин Франклин. Красив вестибюл ги е водил до подобна на катедрала главна зала, висока четири етажа, покрита с масивен капандурен покрив.

„Основната зала е великолепна “, съобщава The Enquirer при откриването. „Квадратът в колоните е осветен от извит прозрачен покрив от призматично стъкло, чиято светлина се пречупва прозрачните цветни панели на таван. Човек остава впечатлен не само от величието и красотата на интериора, но и атмосферата, която създава“. Обществената библиотека съдържа 60 000 тома с приблизителен капацитет от 300 000.

По онова време цената на парцела и сградата е 383 594,53 долара, а днес досига около 7,7 милиона долара.

Въпреки внушителната архитектура, разговорите за нова сграда на библиотеката започват още 30 години преди да се стигне до разрушаването ѝ. Основната причина е книжният фонд, който разпочва драстично да надхвърля капацитета на хранилищата. Книгите стават недостъпни, тъй като не могат да се подредят по необходимия ред, вентилацията е лоша, въздухът задушен,  а боята се лющи. И вместо непрестанни ремонти, през януари 1955 г. отваря врати нова съвременна библиотека на Vine Street 800. Старата сграда е продадена на Leyman Corp за около 100 000 долара и до юни същата година великолепната библиотека е разрушена.

Днес на мястото ѝ има паркинг и офис сграда. Трите бюста, които някога „са пазели“ главния вход на библиотеката, са единствените оригинални елементи на сградата, които са запазени и поставени в градината на новата библиотека.