fb
От издателстватаСпециални

Какви тайни крие „Старото дете“?

1 мин.

Животът на Карла – богата, самоуверена и преуспяла собственичка на художествена галерия, се преобръща изцяло, когато в болницата подменят здравото ѝ момиченце с неизлечимо болно дете. Така започва „Старото дете“ на немската писателка, журналистка и преводач Зое Бек, която вече е на пазара и у нас благодарение на изд. „Еднород“.

Никой не ѝ вярва на Карла, също както никой не вярва и на Фиона няколко десетилетия по-късно. Тя идва на себе си във ваната – по ръба ѝ горят множество свещи, листенца от рози се носят по повърхността на водата, която постепенно почервенява от собствената ѝ кръв. С последни сили Фиона успява да се добере до телефона.

Zoe-Beck„Старото дете“ показва една загадка, останала неразрешена в Берлин през 70-те години на ХХ век и хвърлила дългата си сянка чак до Единбург, 30 години по-късно. Две жени се лутат в лабиринта на коварна интрига, но всичко е срещу тях. Обект на съжаление и присмех, те водят отчаяната си борба, за да се доберат до истината и да разобличат хората, които посягат не само на живота, но и на душите им…

Зое Бек, чието истинско име е Хенрике Хайнланд, завършва английска и немска литература. От малка се влюбва в музиката – свири на пиано, печели конкурси и изнася множество успешни концерти. Първото й пиано и досега е неин спътник във всеки нов дом. Лауреат на редица литературни награди, сред които престижното отличие “Фридрих Глазер”, награда от Франкфуртския панаир на книгата; наградата на Радио Берлин за най-добър криминален роман. Живее в Берлин.