fb
НовиниПо света

Панаирът на книгата в Лайпциг с активно българско участие

1 мин.

Buchmesse LeipzigBuchmesse LeipzigДнес официално се открива панаирът на книгата в Лайпциг. Той ще продължи до 16 март и включва богата културна програма, дискусионни панели и четения. Литературният фестивал „Лайпциг чете“ тази година включва четене на българските автори Бойка Асиова и Георги Господинов. По време на панаира България ще бъде представена от общ национален щанд, организиран от Асоциация „Българска книга“.

На 15 март от 20 ч. Господинов ще се включи и в специалната „Балканска вечер“, с участието на автори и музиканти от Сърбия, Словения, Хърватия, Румъния, Албания и Лихтенщайн. По-рано през деня пък преведеният на немски „Физика на тъгата“ ще бъде акцент в специална дискусия, организирана от програма Традуки. Части от немското издание на „Яловата вдовица“ на Бойка Асиова ще бъдат представени лично от авторката в рамките на „Лайпциг чете“ на 16 март от 13 ч.

По традиция в рамките на Панаира се връчва Литературна награда на Лайпцигския паниар на книгата за изключителни публикации и преводи на немски език. За отличието тази година кандидатстваха над 400 заглавия, а победители ще бъдат обявени в три категории – белетристика, нехудожествена литература/есеистика и превод.