fb
НовиниПо света

Стартира програма за насърчаването на четенето сред децата във Флорида

2 мин.
Снимка: goodereader.com

Колкото по-рано децата се запознаят с четенето на книги, толкова по-бързо ще започнат да трупат знания. Това е основният мотив за създаване на програмата за разпространение на книги New Worlds Reading Initiative. Тя е инициирана във Флорида и се смята за най-голямата по рода си, осъществявана някога в САЩ.

Съгласно програмата, на повече от 81 000 участници ще се предоставя книга на хартиен носител всеки месец, напълно безплатно. Целта е учениците да придобият умения за четене и да си създадат навика да четат всеки ден, съобщи news4jax. На специално събитие губернаторът на Флорида – Рон ДеСантис, връчи книгата Swimmy на ученици от началното училище Riversink в окръг Уакула.

Книгата разказва за ято риби и тяхната борба да оцелеят сред по-големите риби. Книгата е пълна с цветни илюстрации, за да се хареса на децата, като същевременно акцентира върху някои основни аспекти като поемането на по-големите предизвикателства в живота, изобретателност и работа в екип.

Подобен план беше обсъден за първи път от председателя на Камарата на Флорида Крис Спролс, като по-късно губернаторът го подписа (през юни 2021 г.). Общо 177 милиона долара бяха предвидени за програмата. Според плана всяко дете от детската градина до V клас имат право на безплатна книга. 

Родителите също ще имат активна роля в процеса. На тях ще им бъде предоставен учебния план, който включва помощни материали и текстови указания. Освен това родителите също ще насърчават децата си да четат книгите, така че да бъдат привлечени от историите и да разберат посланията, които целят да предадат.