fb
БългарияНовини

Стартира акция „Книгодаряване“

2 мин.

Асоциация „Българска книга“ призовава компаниите и частните лица да се включат в Международния ден на даряването на книги 14 февруари.

„Кампанията под наслов „Дари книга, подари любов“ е още един повод да подарим книга на институциите, които се грижат за духовното ни израстване и образование, съхраняват книгата като ценност и озаряват със знания, а именно – училища, библиотеки, читалища“, обясниха от АБК.

Международният ден на даряването на книги или International Book Giving Day, се чества за пръв път през 2012 година. Към момента 44 държави подкрепят инициативата, сред които Франция, Индия, Бразилия, Дания, Германия, Египет, Канада, Мексико, Унгария и България.

В България Международният ден на книгодаряването се отбелязва за пети пореден път. Асоциация „Българска книга“ се присъединява към идеята на издателска къща „Кибеа“, която първа поде инициативата за българско участие в световния празник. Традиционно благотворителната кампания ще продължи през целия февруари и събраните книги ще бъдат изпратени в библиотеки и читалища – там, където книгата е на почит.

Приемат се книги за читатели от всички възрасти в добър търговски вид, издадени не по-рано от 2016 година.

Пунктовете за приемане на книги в София са:

Книжарница „Кибеа“ – ул. „Хан Крум“ № 15

Книжарница „Рибка“ – ул. „6-и септември“ № 37

Асоциация „Българска книга” се обръща към бизнеса и всички хора, които вярват в силата на книгата, с апел да купят книги и да ги дарят на своите любими училища, библиотеки, читалища.

„Даряването на книга е акт на корпоративна социална отговорност, но не само. Включвайки се в Акция „Книгодаряване”, компаниите се превръщат и в посланици на четенето, изтъкват важността на книгите и четенето като част от формалното и неформално образование, споделят любовта си към книгите“, казаха още от Асоциацията.

Акция „Книгодаряване” е естествено продължение на кампанията „Купи 1 книга”, която стартира през април 2019 година с цел да подпомогне книгата във време на пандемия, да я съхрани като ценност и да гарантира нейното бъдеще.