fb
ИнтервютаКнижарницитеНовини

Стефка Ангелова: В България има много отличаващи се и любими книжарници

4 мин.

Stefka AngelovaДнес бе дадено официалното начало на конкурса „Моята любима книжарница“, в който до 10 декември читатели и клиенти на книжарниците в цялата страна ще могат да гласуват за своя фаворит. „Аз чета“ е основен партньор на конкурса, а повече подробности можете да научите от Стефка Ангелова, управител на издателство „Кръгозор“, които са организатори на надпреварата.

– Защо конкурс за любима книжарница? Има ли такава книжарница в България, която наистина да се отличава сред останалите?

Книгата “Книжарничката на острова” ни вдъхнови да направим този конкурс – това е роман за истинските книжари, написан с много любов към книгите и четящите хора.

Сигурна съм, че у нас има много книжарници, които са отличаващи се и любими на някого по различни причини – заради удобство, заради доверието в книжаря и т.н. Струва ми се обаче, че в бранша няма особено добра комуникация между издателите и книжарите, затова решихме, че е време да се обърне специално внимание на книжарниците, на предизвикателствата и трудностите пред тях. Като например това да подбереш професионалисти, които да комуникират книгите на издателите с техните читатели – няма как да скрием, че това у нас не е добре платена професия и да избереш правилните хора не е никак лесно.

– Кой може да се включи в “Моята любима книжарница”?

Всички могат да гласуват в конкурса, а в книжарниците, които могат да бъдат номинирани, преобладаващата част от асортимента трябва да са книгите. Знаете, в страната има много магазини, които се наричат книжарници, но всъщност книгите са съвсем малка част от продуктите, които се продават.

Няма никакво ограничение в размерите или оборотите – това е конкурс за специално отношение на книжаря към неговите клиенти и за специалното отношение на читателите към тяхната любима книжарница.

– Как ще бъде избран победителят?

Победителят в конкурса “Моята любима книжарница” ще бъде избран чрез пряко онлайн гласуване и това ще се случи за пръв път в България. Познаваме награди за книжарници, които обаче се присъждат от жури, а тези местенца, както знаем, са направени за хората.

Ние бихме искали да избират четящите хора – тези, които не влизат набързо, за да си купят нещо и да излязат, а чувстват книжарницата като уютно място, където могат да разгледат, да си поговорят с книжарите, да почетат дори на спокойствие.

– Какво препоръчвате на участниците, за да могат да изпъкнат в рамките на конкурса?

Силно се надяваме, че книжарите ще са достатъчно мотивирани да измислят много хитринки и жестове за читателите по най-позитивния възможен начин, за да ги мотивират дадат своя глас за тях.

В сайта, където ще протече гласуването до 10 декември – lubimaknijarnica.com, добавихме една незадължителна анкета, в която бихме искали хората да оценят любимата си книжарница по няколко критерия – начина на подреждане, богатство на асортимента, професионализма при обслужването, бонуси към клиентите и т.н. И може би според спецификата си, всяка от книжарниците ще намира начин да подканва хората да гласуват за нея.

А и знам, че доста от колегите вече се готвят за конкурса. Не ми се иска обаче да мисля, че ще се ограничат до проценти отстъпки и подаръци, много се надявам да се измислят позитивни послания и жестове към хората.

Книжарничката на острова

– За финал, разкажете ни повече за “Книжарничката на острова” от гледна точка на издател?

Това е роман за това как книгите свързват хората. Има много хубава реплика – “Обичам да говоря за книги с хора, които обичат да говорят за книги”. Книжарницата в този роман и в реалния живот, което искаме да покажем и с нашия конкурс, е място, където хората се свързват – и чрез книгите, и чрез житейските си съдби.

В този смисъл, “Книжарничката на острова” е и за любовта към книгите, която прави хората общност.

Повече за конкурса – в специалната ни секция „Книжарниците“.

[ + ]