fb
КнижарницитеНовини

Любимата книжарница на България ще бъде избрана от читателите до края на годината

3 мин.

Негово величество читателят ще има решаващата дума за пореден път и ще избере най-любимата книжарница на България. Това ще се случи от 10 октомври до 10 декември 2014 г. в рамките на Националния конкурс „Моята любима книжарница”, в който победителят ще бъде определен именно от хората, заради които съществуват книжарниците.

В продължение на два месеца чрез онлайн гласуване на сайта www.lubimaknijarnica.com всеки ще има възможност да даде своя глас за книжарницата, която най-много харесва и е спечелила неговата лоялност. Конкурсът е вдъхновен от „Книжарничката на острова” от Габриел Зевин, който нашата Милена Ташева определя като „роман за истински читатели – хора, чиято първа и последна любов са книгите”.

„Това е конкурс за специалното отношение на истинските книжари към техните клиенти и за специалното отношение на хората към книжарниците и книжарите”, представят идеята си организаторите от ИК „Кръгозор”. „Това е нашето обяснение в любов към книжарите, към колегите издатели или както авторката ги нарича в книгата – „всички дами и джентълмени, свързали живота си с книгите. Желанието ни е да се покаже уважение към професията на книжаря и към книжарниците като място за културни събития и социални контакти”, допълват от издателството.

Сайтът за твоята книга „Аз чета“ е основен партньор на надпреварата, а в новата ни категория „Книжарниците“ ще можете да следите подробности за конкурса, както и най-интересните инициативи, организирани от участниците.

Книжарничката на островаКнижарницата, събрала най-много гласове в конкурса, ще получи приза „Любимата книжарница на България”, а човек от екипа й ще може да се възползва от голямата награда – тридневна екскурзия до Лондон. Пътуването включва организирано посещение на емблематична лондонска книжарница. Книжарят ще има възможност да се запознае със свои английски колеги, да обменят опит и впечатления.

Резултатите от гласуването ще покажат кои са най-харесваните книжарници в градовете, където има повече от една книжарница: коя е любимата книжарница на София, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, В. Търново, Сливен,  Търговище и т.н.

Като комплимент към гласувалите в конкурса ИК „Кръгозор” подготвя награди. Чрез публично теглене на томбола ще бъде избран един, който ще спечели ваучер за книги на стойност 200 лв., а други ще получат поощрителни награди. От издателството са готови да подарят идеята на бранша и следващите издания да бъдат организирани от Асоциация „Българска книга”.

Кампанията„Моята любима книжарница” се осъществява със съдействието на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Медийни партньори са Actualno.com, Iwoman.bg, Momichetataotgrada.com, Stand.bg, E-vestnik.bg, Knigolandia.info, Chetecut.com и Bibliotekata.wordpress.com.

Очаквайте по-късно днес и интервю със Стефка Ангелова от ИК „Кръгозор” с още подробности за конкурса!

[ + ]