fb
БългарияНовини

Storytel Originals стартира конкурс за аудиосериал

3 мин.

Storytel Originals стартира първия конкурс у нас за оригинални сценарии за аудиосериали и ще отличи двама победители с аванс от 3 000 лв. и договор за продуциране и разпространение от Storytel. Конкурсът носи името Storytel Studio и носи посланието, че трудните времена раждат най-добрите истории. Победителите в първото издание на Storytel Studio ще избере жури в състав: писателите Ваня Щерева и Богдан Русев и издателя от българския екип на Storytel – Ана Клисарска.

“Сериалите са в основата на поп културата ни днес, а аудио форматът е следващото нещо с огромен ръст в интереса на потребителите по целия свят. Ситуация на самоизолация е необичайна и всички сме като пасивни актьори в странен сериал. Но карантината важи за хората, не и за историите и можем да влезем в главната роля в собствения си сериал, ако разгърнем собствените си идеи. Затова решихме да стартираме Storytel Studio точно сега, за да предложим на пишещите една нова възможност да създават истории за аудио”, споделя Ана Клисарска.

Всички желаещи могат да се включат в конкурса, като изпратят пилотен епизод до 10 000 думи, в който е заложено развитието на следващите 9 епизода на сериала. Няма ограничения за темата или жанра на историите и единственото условие е те да са създадени специално за аудио и да не са издавани в други формати. Предложенията се очакват на [email protected] най-късно до 29 май 2020 г. До 30 юни журито на конкурса ще избере двамата победители.

Победителите ще имат възможност да напишат продължението на своите истории с менторството на писателя и сценарист Ваня Щерева и създателя на първия оригинален аудиосериал на български за Storytel – Богдан Русев. Създадените аудиосериали ще бъдат записани и популяризирани като част от съдържанието на глобалната платформа за аудиосъдържание Storytel.

Ето какво споделя Богдан Русев, автор на първия български аудиосериал, създаден за Storytel „P.S. Някой трябва да плати“:

Писането на сериал за аудиоформат изглежда толкова по-лесно отстрани, колкото по-трудно е отвътре. Ако оставите егото си на вратата, историята ще ви се отплати с безкрайни възможности за действие и мащаби, които са практически немислими във всеки друг вид писане на български език. Но ако само си мислите, че имате да кажете нещо интересно, помислете си пак: в този формат слушателят е върховният и безмилостен господар, който може да ви накара да замълчите с едно движение на палеца.

Пълна информация и правилата на конкурса Storytel Studio можете да намерите тук.

Само за една година от старта на Storytel у нас, потребителите на приложението са изслушали 473 000 часа аудиокниги и аудиосъдържание от български и чужди автори. Услугата стартира в началото на 2019 г. у нас и към момента предлага на българската публика над 1000 заглавия на български и неограничен достъп до съдържанието на английски. Сред тях има романи, книги за самоусъвършенстване, детски книги и учебни произведения, както и 9 Storytel Original сериала, най-новият сред които – “Вирус”, излезе на 28 март и е посветен на актуална за момента кризисна ситуация.

Снимки: Storytel