fb
НовиниПо света

Storytel си проправя път към англоезичния пазар със сделка за 135 милиона долара

3 мин.

Storytel, европейската компания за електронни и аудиокниги, придоби уебсайта Audiobooks.com от бившия собственик KKR в сделка за 135 милиона долара, полагайки основи за растеж на англоезичния пазар,  научаваме от The Bookseller.

Audiobooks.com е растяща платформа за аудиокниги, оперираща на териториите на САЩ и Великобритания под едно звено с W.F. Howes и дигиталната платформа за четене Overdrive. Сделката има потенциал да размести пластовете в сектора за аудиокниги в двете държави, които се въздържат от бизнес модела на шведската компания, базиран на абонаментни услуги. Според данни от Nielsen Book, Audiobooks.com се използва от около 17% от слушателите на аудиокниги. Платформата предлага подобни условия на неоспоримия лидер в сектора, Audible, като предоставя заглавия за индивидуална покупка или чрез използването на месечен кредит.

„С тази сделка разширяваме траекторията си на печалби и растеж и се насочваме към най-големия англоезичен пазар в света“, споделя Storytel.

„Впечатлен съм от усилията и успеха на Audiobooks.com да се установят в държави като САЩ, Великобритания и Австралия. Платформата има лоялна база клиенти и партньори, с които Storytel може да продължи да се развива. Очаквам с нетърпение да работя заедно с екипа на Storytel, както и нашите издатели и партньори, за да популяризираме аудиокнигите на англоезичния пазар, както направихме и в Скандинавските страни през последните години“, заявява Йонас Теландер, основател и изпълнителен директор на Storytel.

Теландер също смята, че е „прекалено рано“ да се каже дали Audiobooks.com ще оперира на същия абонаментен принцип като Storytel – сайтът няма да преустанови сегашният си бизнес модел за сега. Добавя също, че:

„Искаме да работим заедно с американските и британските издатели, за да развием пазара за аудиокниги заедно. По наши наблюдения, скандинавските читатели са по-склонни да слушат аудиокниги. Но вярваме, че има място за популяризация и тук.”

Относно резервираността на великобританските книгоиздатели към „стрийминг“ платформите Теландер споделя: „В момента искаме да отпразнуваме сделката и да осигурим най-доброто бъдеще за Audiobooks.com, синхронизирано с възгледите на останалата част на пазара, издателите, авторите и, разбира се, читателите.“ Той добавя, че след успеха на компанията по скандинавските държави Storytel ще инвестира усилията си да стимулира растеж в САЩ и Великобритания чрез „добри условия и партньорства“.

Шведската компания се разпростира на 25 територии, а абонатите ѝ са повече от 1.7 милиона. В каталога си Storytel събира над 700,000 заглавия на над 30 езика.

Усвояването на новата платформа ще бъде финансирана чрез сегашните средства на Storytel, комбинирани със заем, отпуснат от Swedbank AB, за 43 милиона британски лири с краен срок на изплащане първото четиримесечие на 2023 година. Сделката ще бъде сключена в края на декември 2021 г. след като бъде официално одобрена.

„Горд съм с успеха, който постигнахме, за да позиционираме Audiobooks.com като водеща платформа за аудиокниги в Щатите,“ казва управителят Иън Смол. „Storytel е фирма, която ни предоставя солидни глобални основи и благоприятни условия, за да предложим услугите си на милиони англоговорящи клиенти.“

Смол ще задържи позицията си след финализирането на сделката. Той добавя, че „с изпитания опит Storytel и Audiobooks.com, ще подобрим услугите си и ще продължим да развиваме интереса към аудиокнигите на английския пазар.“

Новината за сделката идва след като музикалния „стрийминг“ лидер Spotify усвоява друга голяма платформа за аудиокниги – Findaway.

Снимка на публикацията: Daniel Roos, www.boktugg.se