fb
НовиниПо света

Стотици автори четат публично творби на Салман Рушди в знак на солидарност

2 мин.
Снимка: Getty Images

Стотици писатели се събират в Ню Йорк тази седмица, за да четат произведения на Салман Рушди, повтаряйки събитие, проведено за първи път след издаването на фетвата срещу автора през 1989 г., пише The Guardian.

Автори, сред които Пол Остър, Тина Браун, Киран Десаи, Аманда Форман, Ейми M. ХоумсСири Хуствет, Хари Кунзуру и Гей Талезе, ще бъдат сред участниците в събитието озаглавено “Stand with Salman”.

Писателите ще се съберат на стълбите на Нюйоркската обществена библиотека в петък сутринта, седмица след като 75-годишният Рушди беше намушкан с нож по време на събитие в института Шътокуа в северната част на щата Ню Йорк.

Роденият в Индия британски автор в момента се възстановява в болница. Той имаше 10 наранявания с нож, увреден черен дроб и прекъснати нерви на ръката и окото. В отделно изявление синът на Рушди Зафар каза, че романистът вече говори и „обичайното му бурно и предизвикателно чувство за хумор остава непокътнато“.

Събитието в петък се организира от PEN AmericaНюйоркската обществена библиотека, издателството на Рушди Penguin Random House и House of SpeakEasy. PEN America каза, че участниците ще „четат избрани текстове от творчеството на Рушди“.

Събитието ще бъде предавано на живо и PEN America апелира онези, които не могат да присъстват, да изразят подкрепата си, като организират публично четене на творчеството на Рушди в собствената си общност. Потребителите на социалните медии се насърчават да публикуват видеоклипове, в които четат пасажи от творчеството на Рушди, като използват хаштага #StandWithSalman.

Събитието е вдъхновено от публично четене на „Сатанински строфи“, проведено няколко дни след обявяването на фетвата срещу Рушди през 1989 г., на което присъстваха повече от 3 000 души.

Фетвата беше издадена от покойния ирански лидер аятолах Рухола Хомейни в отговор на публикуването на „Сатанински строфи“. Въпреки че оттогава иранският режим се опитва да се дистанцира от фетвата, през последните години цената за главата на Рушди беше увеличена до над 3 милиона долара.

Рушди наскоро каза, че вярва, че животът му е „отново много нормален“. Той беше в института Шътокуа, за да говори за това колко е важно Америка да даде убежище на писатели в изгнание, а също така наскоро беше подписал писмо, изразяващо „сериозна загриженост относно бързо влошаващата се ситуация с човешките права в Индия“.

Мъжът, обвинен в нападението над Рушди, Хади Матар, пледира невинен по обвиненията в опит за убийство и нападение.