fb
БългарияВидеоМултимедияНовини

Стоян Атанасов, Kontur Creative: Работата на илюстратора е в услуга на текста

2 мин.

„Нашата работа винаги е в услуга на текста. Трябва да осигурим възможно най-адекватния вид на това, което ни е дадено да илюстрираме, независимо дали става въпрос за корица или за вътрешни илюстрации“. Така обясни накратко своята професия илюстраторът от Kontur Creative Стоян Атанасов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

„Четем внимателно книгата, подбираме най-важните неща за нея и решаваме по какъв начин да обобщим. Без обаче да преразказваме съдържанието, защото читателят има правото сам да се запознае с него“, разказва Стоян, който е един от най-популярните млади художници на корици и илюстрации у нас в момента.

Според него видът на книгата е един от няколкото фактора, които са важни за продажбите на една книга. „Разбира се, маркетингът на една книга, а и самото ѝ съдържание, са много важни. Но не бива да пренебрегваме начина, по който изглежда една книга, защото той би могъл да повлияе на решението за покупка. Затова и ние трябва да се грижим впечатлението да е добро и да подтикне читателя да обърне внимание на книгата“, допълва Атанасов.

Художникът обърна внимание на отговорността, която всеки илюстратор има, когато работи по детски книги.

Детската аудитория е много взискателна и много честна, затова и ние трябва да бъдем такива с илюстрациите. Отговорността към тях е огромна, защото те тепърва изграждат своя вкус. Така че трябва задължително да се съобразяваме с това и да се стараем да предлагаме качествен продукт, а не кич, защото пазарът е залят с неща, които са на едно… по-особено ниво.

За Стоян Атанасов добрата илюстрация може да е стимул за едно дете да отвори книжка и да открие удоволствието от четенето.