fb
Книжни пътуванияСпециални

Initium sapientiae timor domini * – Страховската библиотека (I част)

3 мин.
Strahovska biblioteka

Още когато планувах пътуването си в Прага, преди един месец, бях сигурна, че трябва да отида в Страховската библиотека – една от най-красивите и богати библиотеки от 17-ти и 18-ти век в Европа. Тя съхранява приблизително 200 000 издания, разположени основно в две богато украсени барокови зали. Зали, които са построени през годините с преклонението пред човешката мъдрост. Мъдрост, събрана в книгите, които могат да те поразят и очароват, да те накарат да се почувстваш като в истински храм на книгата и мъдростта събирана през вековете.

Страховската библиотека, както повечето книжовни средища от своето време, е разположена в комплекса на манастир – в случая Страховския манастир, който се намира на един от хълмовете обграждащи чешката столица. Манастирът е изключително близо до замъка и до него може да се стигне много лесно по улица Нерудова, която преминава в Увоз или през живописния парк Семинарска захрада. Във всеки случай гледката, която се открива към града е изключително живописна и няма да останете разочаровани.

Първите малки стаи от разрешените за посещение от туристи помещения са известни като „Кабинетът на любопитните” и свързващият пасаж. Те приличат повече на музей, отколкото на библиотека – стъклени витрини с изложени издания на различни книги – ръчно писани, ранно печатани, ръчно илюстрирани и подвъзвани, също така колекции от насекоми, минерали и восъчни репродукции на плодове. Тук могат да се видят и останки от изчезналата птица Додо. Подовете са доста хлъзгави и по тази причина опасни, затова внимавайте с какви обувки сте.

Продължавайки своя маршрут, накрая излизаш в голям коридиор и входните врати на т.нар. Философска зала. За съжаление, в момента тя е в реставрация и посетителите нямат възможност да видят на живо нейната внушителност и красота. Неин архитект е Ян Игнач Палиарди, италианец с гражданство в Бохемия. Залата е построена в периода 1794 – 1797 и е със сто години по-млада от Теологическата зала на библиотеката. В нея се съхняват книги от сферите – философия, география и математика. Философската зала е и значително по-голяма – с дължина 32 м., ширина 10 м., и височина 14 м. тя е една от най-големите за своето време. Внушителният таван на помещението е изрисуван от виенския художник Антон Маулбертш и изобразява “Духовното развитие на човечеството” (името на фреската). В нея са включени библейски, митологични и исторически фигури от развитието на цивилизацията – Адам и Ева, Александър Велики, Сократ, Диоген, Демокрит и т.н. И въпреки, че залата се реставрира, нейните врати са отворени и освен усилената работа, всеки може дори в значително по-малка степен да усети внушителността на тази зала и нейното почитание към книгата и знанието.

Продължението на публикацията за Стаховската библиотека и Теологическата зала очаквайте утре.

* Initium sapientiae timor domini – „Началото на мъдростта е стахът пред Господ“ – надписът пред железните врати на библиотеката.