fb
БългарияНовини

Студенти четат Шекспир и Вера Мутафчиева за Световния ден на книгата и авторското право

2 мин.
Снимка: Freepik

Студенти от Нов български университет ще четат публично избрани текстови от произведенията на Шекспир и Вера Мутафчиева по случай Световния ден на книгата и авторското право. Инициатор на идеята е студентката от програма „Връзки с обществеността“ и „Кино и телевизия“ Валентина Никова и студенти от департамент „Медии и комуникация“.

Събитието ще се проведе на 15 април (понеделник) от 12.00 часа във вътрешния двор на университета пред Център за книгата.

На 28 март 2024 г. се навършват 95 години от рождението на акад. Вера Мутафчиева. Тя е удостоена с титлата „Почетен доктор на Нов български университет“ на 24 май 2000 година за нейната широка и разностранна дейност на историк, писател и общественик. В нейна чест в Библиотеката на Нов български университет бе подредена изложба от книги ѝ в периода 1 март – 15 април 2024 г.

Избраните текстове за публичното четене са от Шекспировите творби „Крал Лир“, „Макбет“, „Отело“, „Ромео и Жулиета“, „Укротяване на опърничавата“, „Веселите уиндзорки“, „Сън в лятна нощ“ и 7-те тома „Избрани произведения“ на Вера Мутафчиева от Жанет 45, в които са включени „Летопис на смутното време“, „Аз, Анна Комнина“ „Рицарят“, „Случаят Джем“, „Предречено от Пагане“, „Белот на две ръце“, „И Клио е муза“, „Белият свят“, „Семейна сага“, „Разгадавайки баща си“, „Бомбите“ и „Бивалици“ книга І и ІІ.

Световният ден на книгата и авторското право е определен за честване от ЮНЕСКО на символичната за литературата дата 23 април, свързана с раждането и смъртта на английския драматург, актьор и поет Уилям Шекспир, испанския романист, драматург и поет Мигел де Сервантес, перуанския писател и историк Инка Гарсиласо де ла Вега, френския писател Морис Дрюон, исландския писател Халдоур Лакснес, руския писател и поет Владимир Набоков, каталонския публицист и писател Жозеп Пла, латиноамериканския автор Мануел Мехия Валиехо.

Чрез Световния ден на книгата и авторското право ЮНЕСКО защитава разнообразието и равния достъп до знания, насърчава грамотността и отворения достъп до научни знания и образователни ресурси. Този ден обединява милиони хора по света, като автори, издатели, учители, библиотекари и всички четящи.

Произведенията на Шекспир и Вера Мутафчиева можете да намерите в Ozone.bg.