fb
Ревюта

Създадена от дим и кост

3 мин.
Sazdadena ot dim i kost Layni Taylor

Sazdadena ot dim i kost Layni TaylorСред огромното количество от т.нар. фентъзи литература за юноши е трудно да попаднеш на наистина добра книга, чийто сюжет и стил ще успеят да задържат вниманието ти. Именно по тази причина, когато избирам какво да чета предварително преглеждам ревюта, мнения и коментари за дадената книга. Разбира се всичко е относително и въпрос на вкус, но все пак дава известна представа, какво можеш да очакваш. Така, след като прочетох ревюто на Габриела реших да си взема „Създадена от дим и кост“ на Лейни Тейлър, с надеждата, че ще ми допадне и не останах разочарована. Сюжетът е оригинален, любовната история не е захаросана, но най-вече ми хареса, че действието се развива в Прага. Читателят отскача за малко и в екзотично Мароко, а в края на романа, се разкрива и родното място на химерите и серафимите, но затова малко по-късно.

Главна героиня е 17 годишната Кару. Тя има синя коса, рисува фантастични рисунки и определено води живот различен от този на нейните връстници. Няма семейство и не знае кои са нейните родители. Най-близкото нещо до роднини, което има, са Бримстоун, Исса, Ясри и Туига, които не са хора, а химери (същества, чието тяло е съставено от различни животински части и понякога имат и човешка такава). Освен училищните си занимания, Кару върши най-странната дейност, обикаля различни места по света, за да купува за Бримстоун зъби – на животни и на хора. Защо, и тя самата не знае, и това остава една от най-големите загадки до края на книгата. Всичко би вървяло по вече установения ред, докато един ден Кару не среща Акива – изключително красив ангел (всъщност серафим) и съдбата се повтаря, защото той се оказва нейната любов.

Книгата е увлекателна и се чете бързо. Лейни Тейлър е успяла да пресъздаде прекрасно Прага, така че имаш чувството, че си там и се разхождаш сред старите улички (направо ми се прииска да си взема един билет и да отскоча за уикенда). Краят отговаря на въпросите, които си си задавал през цялото време, но оставя достатъчно и за следващите 2 книги от трилогията. Романът е свежо изключение сред всички истории за върколаци, вампири и вещици, залели книжния пазар. Освен това представя и по-различна история от тази за главен герой/героиня, от които зависи съдбата на света. Все пак книгата си остава за по-младата аудитория и колкото и да искам да гледам сериозно, не мога да го приема като по-задълбочено четиво. Втората част от книгата дава по-сериозна нотка и поглед върху войната, но за нея в следващо ревю.