fb
Ревюта

Поиграй на “Сватби на животни и неща”

3 мин.
Svati na zhivotni i neshta - Gorgi Gospidnov i Raya Gospodinova

Svati na zhivotni i neshta - Gorgi Gospidnov i Raya GospodinovaДетското въображение е неизчерпаем източник на любопитни идеи. При някои то строи кули, а при други – като Рая Господинова – твори причудливи приказни истории, способни да стоплят иначе мрачните и студени есенни следобеди.

“Сватби на животни и неща” на Рая и Георги Господинови (изд. “Жанет 45″) е една от тези хрумки на детското въображение. Та кой друг би се сетил да събере крокодил и диванка? Да сътвори сладоледена книга с вафлени корици, която да насърчава близането, т.е. четенето? Но точно такава е ситуацията в книжката с пастелни корици! В нея малката Рая и големият Георги Господинов подслушват предметите в стаята и записват в своите паралелни приказки кой с кого говори, как предметите се женят и как изглеждат децата им. Всяка приказка е придружена с рисунки на съответния автор и илюстрира неговото виждане за причудливите срещи на животните и нещата.

В книгата ще откриете точно 30 истории, написани от баща и дъщеря. Някои от тях сякаш имат общ замисъл, но други са коренно различни. И ако при Георги Господинов историите са очаквано добри (питайте възрастните, те знаят защо ;), тези на Рая наистина ще ви изненадат с оригиналността си! Би ли ви хрумнало, че жирафчето може да открие майка си в центъра на Париж и тя по случайност да е от стомана? Или пък, че котките могат да служат като коледна елха? Тези и още изключително добри идеи за приятелството, сбъднатите и несбъднати желания, любовта и несъвместимостта, ще откриете в книгата.

Дълго се чудих коя от всички истории, които ме накараха да се смея с глас, да ви споделя, но все пак избрах тази за автобуса и зебрата:

Искам да съм зебра, казал автобусът. Ще си лежа на асфалта по цял ден, мислел си той, защото си представял зебрите само като пешеходни пътеки.

И не щеш ли, в същия миг някой го превърнал в зебра. Ама истинска, от плът и кръв. Наместо гуми му пораснали крака, появили се райета по гърба му и той крачел нещастен по асфалта. А пешеходните пътеки се заливали от смях…”

“Автобус и зебра”

Освен историйките, в книгата “Сватби на животни и неща” на Рая и Георги Господинови ще откриете два чудесни предговора от двамата автори. Да, почти никой не ги чете, но вие не ги пропускайте – ще научите как се е появила идеята за женитба на привидно несъвместими партньори. Насладете се и на илюстрациите – безспорно тези на Рая са по-добри, но и на баща й не са чак толкова лоши. :) Като бонус ще получите и безплатно издание на новинарската колонка “Новините на Рая”, както и вдъхновение да си измислите ваши собствени сватбени истории – все пак отново е есен и писателският сезон може да започне с пълна сила!

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.