fb
Ревюта

Сватовникът от Перигор

2 мин.
Svatovnikut ot perigor

Svatovnikut ot perigorАко ви се наложи да потърсите услугите на сватовник, вероятно си представяте, че ще бъдете поканени в изискван офис, а срещу вас ще седи достолепна дама в класически костюм. Доста клиширана и може би донякъде наложена представа от холивудските филми, но на мен това са ми първите асоциации, когато си мисля за Агенция за запознанства.

Гийом Ладусет, „сватовникът от Перигор“, със сигурност не отговаря на описанието по-горе. Да започна с това, че той е бръснар, е вече бивш бръснар, който е решил да смени попрището, след като по-голяма част от клиентите му вече са плешиви и работа за него няма. Гийом е един от 33-мата жители на малко селце в Южна Франция с романтично име Амо сюр Бел.  Но ако нещо липсва в Амор сюр Бел, то това е любовта.

Затова и Гийом Ладусет решава да помогне на себе си и своите съселяни, като стане местният сватовник. Само че усилията му водят до повече объркване и нелепи ситуации, отколкото до желания резултат. Клиентите му са в застаряваща възраст, имат странни навици и повечето не въплащават идеята за романтична любов а ла Ромео и Жулиета. Както казва самия Гийом: „Не всеки се влюбва моментално. Любовта е като доброто касуле, трябват време и постоянство. Някои парченца са вкусни, докато други може да бъдат гранясали и да те стреснат. Може дори да срещнеш някоя изненада като малко зелено копче, но трябва да изядеш цялото блюдо.”

Любовта ще завитае във въздуха на Амор сюр Бел и ще промени живота на колоритните му обитатели. Всичко това ще бъде поднесено с апетитни ястия, хубаво вино и много френски сладки (ммм, които са божествени и ти се иска да ги изядеш).

„Сватовникът от Перигор” е идеалното лятно четиво и след като прочетете книгата ще ви се прииска да посетите този край на Франция, който наистина е толкова живописен, колкото е описан в книгата.