fb
БългарияНовини

Светлозар Желев става директор на Центъра за книгата в НДК

2 мин.
svetlozar jelev

Светлозар Желев ще бъде директор на Центъра за книгата в Националния дворец на културата. Новият директор на НДК Мирослав Боршош оповести името на Желев в личния си профил във Facebook минути преди да направи това и на официалната пресконференция за представяне на концепцията за Центъра. Идеята към НДК да бъде създаден Национален център за книгата бе представена от Боршош при откриването на Панаира на книгата във вторник, 9 декември.

Целта на Центъра за книгата в НДК ще бъде да подпомага българските автори и българската литература извън пределите на страната, да се ангажира с превода на българска литература, с организирането на срещи между автори у нас и в чужбина, както и с подкрепа на българските писатели в България.

Към центъра ще бъдат създадени два консултативни съвета. Единият ще бъде съставен от издатели и автори, а вторият – от журналисти и хора от научната общност, които ще оценяват подадените пред Центъра проекти.

Новият директор на Центъра за книгата в НДК Светлозар Желев също коментира своето назначение в социалната мрежа:

„Ще направя всичко по силите ми да осъществим колкото може повече полезни и важни неща за българската литература, които сме обсъждали през годините. Надявам се на вашата подкрепа, на вашите идеи, на вашита съпричастност, за да успеем по този път. Ако положим всички усилия заедно, ще случим необходимото. Българската литература има своето място на световната литературна карта, имаме прекрасни писатели и поети, чудесни преводачи. Трябва да ги подкрепим.“

Той допълва също, че ще продължи да работи паралелно като мениджър на он-лайн книжарницата bg-mamma.com и преподавател.

Светлозар Желев е едно от най-разпознаваемите лица в българското книгоиздаване. Бил е продавач на книги на сергия, редактор и издател. Води предаването „Литературният гид“ по радио „Бинар“ и едноименния блог за книги, главен редактор е на литературното списание „Гранта България“, основател на литературните клубове „Спирт енд Спирит“ и „Галактики“. През последната година беше маркетинг директор и главен редактор „Българска литература” в издателство „Колибри“, а в началото на ноември напусна издателството, за да стартира онлайн книжарница с платформата „BG-mamma“.

Идеята за създаването на Центъра за книгата в НДК се осъществява заедно с Министерство на културата и е подкрепена от Асоциация “Българска книга”.

[ + ]