fb
НовиниПо света

Световен доклад: Пандемията е променила традиционната търговия на книги

5 мин.

Интересът към книгите в световен мащаб остава висок дори и през пандемичната 2021 г., а тенденциите са към изграждане поредици от събития, повишаване на дигиталното присъствие на книжарниците, както и дългосрочна устойчивост на индустрията, обвързана с дневния ред за климата. Това показва докладът “Глобален пазар на книгите 2021“ (Global bookselling markets 2021) на Европейската и международна асоциация на търговците на книги (European and International Booksellers Federation – EIBF), обобщава Асоциация „Българска книга“.

„Въпреки наложените национални COVID ограничения и затворените магазини, търсенето на книги остава високо през цялата 2021 г. Търговците на книги в цял свят отбелязват промяна в техните бизнес модели, заради наложилата се „за една нощ“ промяна на традиционния пазар на книги. Въпреки това, те се обединиха и бързо възприеха нови подходи за продажба на продуктите (получаване и доставка), които спомогнаха за запазване на лоялността на клиентите към книжарниците“, отбелязва изследването.

Въпреки трансформацията на пазара и все по-сериозно набиращата популярност на онлайн продажбите, ролята на книжарите (заради практическите знания, които имат за пазара, знанията и желанието да споделят препоръките си за книги с всички) все още е много важна за клиентите, отчитат още авторите на доклада.

„Мерките в Ирландия бяха много строги и хората не бяха склонни да излизат никъде, затова се обърнаха към четенето. През 2021 г. пандемията все още будеше сериозна несигурност, но засега потребителите все още се обръщат към книги в рекорден брой и това не изглежда да отшуми скоро“, отчитат от асоциацията на търговците на книги в Ирландия. Подобна е ситуацията в Австралия и Франция.

Културата през 2021 г. беше предимно книги, тъй като кината и театрите бяха затворени през по-голямата част от годината и имаше трудности за пътуване в чужбина. Книжарите свършиха невероятна работа, за да направят книгите достъпни, въпреки ограниченията, чрез онлайн продажби и лични доставки, което помогна за увеличаване на продажбите на книги.

Освен това книгите бяха обявени за „стоки от първа необходимост“ във Франция, така че повечето книжарници останаха отворени през 2021 г.“, отчитат от Синдиката на търговците в развлекателната и културна индустрия във Франция. Те обаче отбелязват, че рекордният ръст на продажбите не е бил разпределен поравно между всички търговци на книжния пазар. Докато общите продажби на книги са нараснали през 2021 г., физическите продажби на дребно в обикновените книжарници са останали засегнати от блокирането и по-ниския клиентски трафик.

Пандемичните ограничения се оказаха различно предизвикателство пред търговците на книги и по-широкия сектор на търговията на дребно. Голям дял от населението по света продължи да работи дистанционно през 2021 г., което доведе до по-нисък потребителски трафик в магазините, пише още в доклада. Адаптирането към променящите се регулации взе своето и бизнесът в градските центрове и по-големите търговски зони бяха особено засегнати. Това се отрази на продажбите на различни книжни жанрове: детските раздели и комиксите отбелязаха най-големи печалби, докато документалната литература, бизнесът и икономиката, отбелязаха спад. Сред най-засенатите жанрове са книгите, които са свързани с пътувания, допълват още създателите на анализа.

В документа се разглеждат и възможностите за осигуряване на дългосрочна устойчивост на индустрията за продажба на книги. През следващите месеци много книжарници ще продължат да работят за повишаване на дигиталното си присъствие и ще се съсредоточат върху оптимизирането на своите онлайн канали за продажба, дори и с връщането към по-утвърдени бизнес модели, смятат анализаторите.

Налице е и необходимост от изграждане на поредица от събития, които преди бяха основен продукт в нашата индустрия и област, която беше дълбоко нарушена от пандемията. Това протича успоредно с необходимостта от съживяване на главните улици и привличане на повече клиенти обратно в градските центрове. Много хора все още работят редовно от вкъщи, така че повторното ангажиране на този клиентски сегмент е от висок приоритет за индустрията. По време на месеците на пандемията видяхме много фирми да създават местни партньорства, например цветарски и шоколатиери, работещи заедно с търговци на книги, за да предоставят по-всеобхватна услуга. Намирането на начини за разширяване на тези иновативни възможности ще помогне на сектора да процъфтява, като същевременно ще стимулира други местни предприятия.

Въпреки това, за да се гарантира дългосрочната устойчивост на индустрията, професионалистите в сектора трябва да са наясно с едно задаващо се предизвикателство: изменението на климата. От това да действат като образователно пространство за клиентите до възприемането на практически подходи за намаляване на техния въглероден отпечатък, книжарите трябва да играят роля за напредъка на дневния ред за климата“, пише още в доклада.

Европейската и международна асоциация на търговците на книги (EIBF) е некомерсиална организация, представляваща национални асоциации на книжарите от цял свят. Чрез своите членове на асоциациите, EIBF представлява над 25 000 отделни търговци на книги от всякакъв вид, включително независими книжарници, вериги и семейни фирми. EIBF работи в Европа и по света, за да поддържа интересите на индустрията за продажба на книги. Асоциация „Българска книга“ е единствената организация от България, която членува в Европейската и международна асоциация на търговците на книги (EIBF)