fb
НовиниПо света

Сякаш неусетно Хари Потър стана на 20

3 мин.

“Хари Потър и философският камък” стана на 20 години – официалното публикуване на първата книга от поредицата за малкия магьосник бе на 26 юни 1997 г. Въпреки отказите на много издателства, неговата създателка Джоан Роулинг не се отказва от мечтата си и става пример за малки и големи по цял свят.

Животът на писателката съвсем не е лек – като дете постоянно се е местила, първия ѝ брак не е бил успешен, майка ѝ умира от множествена склероза… След всичко преживяно, най-сетне късметът ѝ се усмихва – Bloomsbury се съгласяват да издадат ръкописа за Хари. Момчето с мълниевидния белег, живеещо в килера под стълбите, измина доста дълъг път, докарвайки състояние от почти 24,5 млрд. долара на създателката си.

Освен осемте филмови адаптации по поредицата, Роулинг зарадва феновете си и с пиесата „Хари Потър и прокълнатото дете“, спин-офа „Фантастични животни и къде да ги намерим” и прекрасните илюстровани издания на оригиналната поредица, дело на Джим Кей. Всички, които търсят едно необикновено книжно преживяване в магическия свят на Хари, могат да го открият на сайта Pottermore.

„Смятам,че може да очаквате внуците ви да се редят на опашка, за да гледат новите филмови адаптации след 50 години и повече“, казва пред Mirror Джон Грейнджър, автор на книга за поредицата.

Хари, Рон и Хърмаяни могат да научат всеки на ценни житейски уроци – смелост, приятелство, любов, състрадание, дързост и че понякога да си малко странен – не е лошо нещо.

„Книгите са изпълнени с приключения и обрати. Наскоро направихме проучване и Хари Потър отново беше най-предпочитан при 16- до 24-годишните. Причините бяха забележителни. Една от основните беше, че книгите показват, че няма нищо лошо да бъдеш различен и да водиш вътрешна борба с чувствата си. Те съдържат онзи елемент за тийнейджърите, които воюват срещу злото, но след това се обръщат към проблеми от истинския живот. Книгите говорят директно на децата и младежите“, споделя пред британското издание и Сю Уилкинсън, директор на благотворителната читателска организация The Reading Agency.

Сайтът Pottermore също не пропусна да честити този незабравим ден на всички малки и големи фенове на Хари Потър по света:

Издателство Bloomsbury също се включи в празника на малкия магьосник, питайки феновете по света, кои са техните любими моменти от поредицата, събрани в едно видео:

Празникът се пренесе и във Faceboоk, където, ако напишеш Harry Potterили някой от домовете – Gryffindor, Slytherin, Ravenclaw, или Hufflepuff –  със съответните им цветове, може да се види магическа изненада: