fb
Ревюта

„Сянката“ пази загадъчната красота на природата

1 мин.

В своите книги италианският писател Джузепе Феста залага на природата като основен фон за развитие на сюжета. „Мечата пътека“  отвежда читателите в Националния природен парк „Абруцо“. В него работят опитни лесничеи, които се грижат хората да не нарушават покоя на животните. В „Сянката“ (изд. „Фют“), която спечели Национална награда „Бисерче вълшебно“ 2018 в категория „Майстори“ (14-16 г.), дългогодишните горски служители от същия природен резерват тръгват по следите на мистериозен звяр, докато млади доброволци се борят с непредсказуемостта на природните сили.

Младият лесничей Сандро ди Яни е решен да отдаде живота си за опазването на дивата природа, която обича. Затова приема присърце и странния случай на убита коза, обезглавена от неизвестен за служителите на парка хищник. Убитите животни започват да стават все повече, а пастирите си спомнят стара легенда – за свиреп гепард, бърз като сянка и издирван от стар професор преди много години. Но пък в Италия гепарди няма, нали?

Посланията за важната роля на природата, заложени от Феста в романа, са предадени ненатрапчиво и предизвикват желание да се погрижим за едно от най-големите богатства, които притежаваме.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.