fb
Ревюта

Радост за очите и ръчичките с „Тайните на пластилина“

2 мин.
tainite na plastilina roni oren

tainite na plastilina roni orenНе съм от най-сръчните и да си призная, за 15 години родителство нямам кой знае какви постижения в областта на домашно-творческите занимания.  Никога не съм се чувствала достатъчно уверена в подобни дейности и не е чудно, че в ежедневието ми с децата те се свеждат до малобройни краткотрайни хрумки.  

Симпатичните пластилинови животинчета от „Тайните на пластилина“ на Рони Орен (изд. „Лабиринт“) ме изкушиха и с петгодишната ми дъщеря решихме да се позанимаваме с тях. И двете бяхме привлечени на първо място от ярките и красиви илюстрации, а простичките обяснения „стъпка по стъпка“ към всяка фигурка ни вдъхнаха увереност, че ще се справим успешно.

Моделирането на всяко животинче е сведено до два прости елемента, които впоследствие се видоизменят- топчета и пръчици. Оформянето на частите от тялото е представена с няколко действия, всяко от които придружено със съответната илюстрация на срещуположната страница.  Между темите за животните са вмъкнати разяснения как да получим разнообразни цветове и да моделираме допълнителни елементи, като езеро, цветя, каручка, юзда, шкаф и т.н.

Заниманията с пластилина доставиха много радост и забавни минути както на мен, така и на дъщеря ми. Тя избираше с кое животно да се захванем, а след това разпределяхме помежду си работата по отделните елементи. Получиха се изключително весели и пъстри фигурки, които с гордост изложихме на всеобщо внимание във всекидневната.

„Тайните на пластилина“ не е просто поредната книжка за детско ръчно творчество. Подходът към моделирането е много добре обмислен и представен по начин, който привлича и мотивира. Разкошното оформление на книгата я оскъпява  и е напълно разбираемо цената да ви откаже, но си струва да потърсите алтернативни начини за ползване – например в библиотеките или като се кооперирате с близки приятели при закупуването й.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

[ + ]