fb
БлоговеМнения

Тъмнината като единствена надежда за спасение в „Черна комедия“

2 мин.

„Черна комедия“ от британския драматург Питър Шафър е новото заглавие от репертоара на Театър „Българска армия“, което гледах тези дни и мога с радост да препоръчам. Всеки, който би искал да посвети вечерта си на забавление, ще се наслади на тази фарсова история, издържана изключително в рамките на добрия вкус. Пригответе се за час и половина добра актьорска игра и режисьорска работа, приятна музика и костюми, които кореспондират достойно с оригиналната идея и елегантния текст на Шафър.

Младият скулптор Бриндсли Милър и разглезената му годеница Каръл вземат без позволение част от мебелите и антиките на екстравагантния си и истеричен съсед Харолд, за да впечатлят богаташа, който очакват да ги посети. Първата им цел е Георг Бамбергер да оцени по достойнство и да купи някоя от творбите на Бриндсли, а втората – властният баща на Каръл да й позволи да се омъжи за младия артист.

За момент може и да си помислим, че планът не е толкова лош. Но една на пръв поглед безобидна авария в електрозахранването, съпроводена с шеметно действие и невероятни ситуации, ни повличат във вихъра на редица комични недоразумения, за да ни припомнят, че нищо не е такова, каквото изглежда.

Когато ни се струва, че нещата няма как да се объркат повече, пристига бившата любовница на Бриндсли – красива, умна и отмъстителна, тя известно време се бори с желанието си да създаде истинска драма в цялата бъркотия от думи, жестове и непревидени обрати.

Пиесата е поставена с обърнато осветление – когато няма ток, на сцената е светло, а когато има, осветлението е приглушено. Припознаванията, играта на думи и забързаното темпо се дължат именно на тази ситуация. Лицемерието на съвременния човек, който казва едно, когато може да бъде видян, но мисли съвсем друго, е изведено като основна идея на спектакъла. Тъмнината е единственият му приятел и надежда за спасение.

В ролите ще гледате:

Привлекателен млад скулптор – Веселин Анчев;
Разглезената и глупава годеница – Луизабел Николова;
Бившата любовница – Евелин Костова;
Властният баща – Георги Къркеланов;
Ексцентричният съсед – Владислав Виолинов;
Една пияна стара мома – Анастасия Ингилизова;
Меценат-милионер – Моню Монев. 

Режисьор на пиесата е Иван Урумов. Целият творчески екип на представлението се допълва от: Мария Диманова – костюми, Добрин Векилов-Дони – музика, Камен Иванов – пластика.

Снимки: Театър „Българска армия“