fb
Ревюта

„Тънкото изкуство да не ти пука“ учи как да ти пука за важните неща

3 мин.

Това ще прозвучи супер: „Аз не си падам по селф-хелп книги, но тази трябваше да я прочета“. Ами да, не ми пука!

Сега сериозно – когато една книга разкаже играта на конкуренцията и се нареди като най-продавана сред нехудожествените заглавия в Amazon, то това няма как да е случайно. Съответно и аз не я пропускам – авторът Марк Менсън изглежда забавен, нахакан младеж, който явно е успял да предизвика аудиторията, за да създаде мегаселър.

„Тънкото изкуство да не ти пука“ (изд. „Хермес“) е по-скоро анти селф-хелп издание, маскирано като истинска книга за самопомощ. Учи ни да не се занимаваме с глупости заради мисълта, че сме предопределени за велики дела, а да се съсредоточим върху важното. Или с други думи, да показваме зрялост, като подбираме внимателно нещата, за които да ни пука. Менсън обръща много сериозно внимание на това как постоянното показване на „добри примери“ и „знаменитости“ (често т. нар. квазери – хора, известни с това, че са известни) в наситените с новини и маркетингови послания мултимедийни канали кара всички нас да мечтаем да бъдем по-добри, по-успели, по-богати, по-харесвани. И да правим повече секс, разбира се – ценност №1 в 21. век.

Марк Менсън обаче не съветва да бягаме от проблемите си, дори напротив. Нещо като „не ми пука, че ми пука“. И предписанието му е просто:

Тайната рецепта е в решаването на проблемите, а не в това поначало да нямате проблеми.

Направете преглед на своите ценности, освободете се от онези, които не зависят от вас (например да ви харесват максимален брой хора), и оставете тези, които зависят само от вас (да поставяте семейството си винаги на първо място, да кажем). И малко по малко разкарвайте нещата, за които така или иначе няма смисъл да ви пука.

Ако трябва да бъдем честни, книгата е средняшка като ниво – интересна е докъм 60% от дължината и след това се превръща в странен и не крайно забавен поток на мисълта. Но ако се вземе предвид, че Марк Менсън е доста популярен блогър в глобален мащаб (с над два милиона читатели всеки месец), пътувал доста и с „отпуснат“ език, спокойно можем да припознаем в „Тънкото изкуство да не ти пука“ наръчника за по-добър живот на поколението Z, което тепърва ще се сблъсква с дървеността на битието.

А за финал:

На всички нас трябва да ни пука за нещо в живота, за да можем да го ценим. А за да ценим нещо, трябва да се откажем от онова, което не е това нещо. За да ценим Х, трябва да отхвърлим не-Х.