fb
БългарияКниги и киноНовини

Търси се сценарист на екранизацията на романа „Тяло под роклята“

3 мин.
книги, кино

През 2022 г. можем да очакваме екранизация по едноименния роман на Галин Никифоров„Тяло под роклята“. Продуценти са Анелия Касабова – Константинова („МИСИЯ 23“) и Михаил Константинов („Студио Бленд“), а книгата излезе с логото на издателство Ciela през 2018 г. Екипът обяви и творческа надпревара за написването на сценарий, отворена за всички почитатели и читатели на романа. Кандидатстването е безплатно, със срок 15 януари 2021 година. Подробности вижте на официалния сайт на филмовия проект.

тяло под роклята - Галин Никифоров

Предстоящият конкурс е своеобразен прецедент в историята на българското кино. За първи път екипът поема инициативата не да покани, а да намери перото, което вдъхне живота на героите от книгата на големи екран. Екипът търси таланти в извайването на фабулата, интерпретация на основните сюжетни линии в романа и смели новаторски решения.

Идеята за проекта е на Анелия Касабова – Константинова, създател на един от най-активните творчески хъбове в София – „МИСИЯ 23“, специализиран в организирането на арт събития и сцена за представяне на оригинални проекти в  областта на литературата, фотографията, киното и технологиите. Дебютът във филмовите среди ще е втори успешен проект за Анелия Касабова и нейният бизнес партньор в „Лигна груп“ Геновева Христова, след като екипът им отведе в звездна орбита и в епицентъра на музикалния конкурс „Евровизия“ Виктория Георгиева. 

Като продуцент и автор на идеята за създаване на кинопродукция по романа „Тяло под роклята“  мога да кажа, че бях пленена от този силен и в първия момент смущаващ разказ за изкуплението, за дълбочината на човешките чувства и човешката душа. Романът разкрива границите, които човек може да премине в името на безусловната любов. В романа се сблъскват много силни емоции и напрежение, провокирани от променената психология на личността, следствие от преживени събития и случки поднесени от съдбата. Романът е и изключително визуален, една красиво разказана история, един разказ за свободомислещите хора. От всичко това по един естествен и органичен начин се зароди идеята за претворяването му във филмова продукция“, споделя Анелия Касабова.

Михаил Константинов е  основател на Студио „Бленд“ (1996 г.) в партньорство с Методи Евстатиев. Студио „Бленд“ е компания, специализирана в продукция и постпродукция на игрални, документални, музикални, технически, образователни и презентационни филми; телевизионни предавания и поредици; рекламни и музикални видеоклипове и художествена фотография. 

„Вярвам, че историята е както кинематографична, така и уникален драматургичен разказ, звучащ достоверно във всяка общност от съвременния ни свят. Сигурен съм, че всеки драматург ще се впечатли от романа „Тяло под роклята” и ще се осмели да се потопи в тази история, както и ние се осмелихме да стартираме този луд проект“, коментира Михаил Контантинов.

„Макар и да са първите, които изникват в съзнанието след прочита на „Тяло под роклята”, определенията „ексцентрична” и „провокативна” не биха били подходящи за тази смела книга – абсолютно несравнима история за изкуплението, която надскача литературните рамки и е най-чистото доказателство, че човек е способен да премоделира целия си живот, за да съхрани крехкостта на същината си. Това е роман не за човешкото тяло –  въпреки че първоначално може да изглежда точно така – а жизнеутвърждаващ роман за човешката душа“, споделя Темз Арабаджиева, издателство „Сиела“.

Снимка на публикацията: Freepik

Можете да поръчате „Тяло под роклята“ от Ozone.bg с отстъпка, като ползвате код AZCHETA20Q4 при завършване на поръчката си.

Прочетете още:

Галин Никифоров: Смъртта е нещо естествено и ни учи да бъдем отговорни към остатъка от живота си

[ + ]