fb
БългарияНовини

Търсят се новите „Рицари на книгата“

2 мин.

Номинации за носители на наградата „Рицар на книгата“ ще се приемат до 15 октомври, а тази година, по изключение, отличията ще бъдат връчени на Деня на народните будители – 1 ноември, съобщиха организаторите от Асоциация „Българска книга“.

Наградите „Рицар на книгата“ са израз на признателност от страна на Асоциация „Българска книга“ към всички, чиято всекидневна работа през изминалата година е била свързана с книгите. Към тези, които със своя труд и идеи помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература. Носител на наградата е и създателят на „Аз чета“ – Александър Кръстев.

„Рицар на книгата“ се присъжда в категориите: общественик, журналист или медия, библиотека или библиотекар, учител или училище с изключителни заслуги в областта на книгите и четенето.

Наградите „Рицар на книгата” са учредени през 2004 г. от издателство „Сиела”, а през 2006 г. правата за организиране на събитието и присъждане на наградата са прехвърлени на Асоциация „Българска книга” – най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, в което членуват над 120 юридически лица, създаващи повече от 90% от книжната продукция в България. По традиция, наградите се връчват всяка година на 23 април – Световния ден на книгата и авторското право.

Тази година наградите „Рицар на книгата“ се присъждат за изключителни заслуги в областта на книгите и четенето за изминалата 2021 година в следните категории:
– Награда за журналист или медия – златна значка и грамота;
– Награда за библиотекар или библиотека – златна значка и грамота;
– Награда за учител или училище – златна значка и грамота;
– Специална награда „Рицар на книгата“ – статуетка – за общественик с най-голям принос за българското книгоиздаване през изминалата година.

Всеки може да номинира кандидат за наградите „Рицар на книгата“ тук.

Победителите се определят чрез онлайн гласуване от членовете на Асоциация „Българска книга“.