fb
Ревюта

Колко близо сме до истината за “Тайните операции, които промениха света”

4 мин.
Taynite operacii, kioito promeniha sveta Todor Boyadzhiev

Todor BoyadzhievВ „Тайните операции, които промениха света“ (изд. „Сиела“) ген. Бояджиев, посветил повече от 30 години на българското разузнаване, излага резултатите от своите проучвания по трите най-продължителни операции в световния шпионаж – „Лиоте“, „Разцепващ фактор“ и „Голгота“, за да сподели с читателите си „неща, които не са казани, а трябва да се знаят“.

„Лиоте“ е дългосрочна операция на английските тайни служби, която има за цел разпада на СССР. „Разцепващ фактор“ започва след края на Втората световна война, за да дестабилизира и унищожи Източния блок.

А „Голгота“, ако приемем, че има такава операции, а не е художествена измислица, е активно мероприятие на руските тайни служби, което цели да разруши комунизма, да открие пътя за „дивия капитализъм“ в Русия, „за да може в един период от 40-50 изстрадани години руският народ да възроди истински, човешки социализъм.“

За съжаление всичко, което се отнася до описаните операции, започнали през 30-те години на миналия век, продължава да лежи, заключено в архивите на три разузнавания – английско, американско и руско. Бях принуден да представя историята като „мемоарен роман“. Уверен съм, че истината, такава каквато е, а не писаната от победителите, някой ден, когато тайното стане явно, ще покаже, че съм бил прав.“, казва ген. Бояджиев в интервю за БНР.

Ударение в книгата е поставено върху съвместната операция на американските и английските служби „Разцепващ фактор“ и въздействието, което тя оказва върху социалистическите републики от Източния блок.

Ген. Бояджиев дава отговори  на въпросите: какво се случва с тези, които се опитват да имат по различно мнение от това на Сталин, как се играе тройна игра и възможно ли е да си винаги на крачка пред врага и могат ли целите на СССР и на САЩ да съвпаднат в даден момент.

Авторът прокарва невидимата за повечето изследователи връзка между Ким Филби – агент Алис – Ноел Филд – Алън Дълес – Сталин, която осветява доста мъгливи места от Студената война, а и след нея. Преплитането на идеите, амбициите, съдбите и характерите на тези петима мъже, като че ли е ключът, който дава достъп до много от отговорите.

„Тайните операции, които промениха света“ събира парчетата на историята за политически игри, шпионаж и безмилостна борба за надмощие, където животът на един няма абсолютно никакво значение, а истината е почти непостижима.

Като пълен лаик в тази област ще спра дотук с моята интерпретация на книгата, защото ако продължа, рискувам просто да ви я преразкажа. А всички знаем, че няма нищо по-ценно от индивидуалния и непредубеден прочит, който ни отвежда в неподозирани светове и ни кара да си задаваме въпроси.

П. С. Не мога да се въздържа обаче да споделя с вас следната история от края на войната:

Сталин вика маршал Жуков. Жуков пристига от фронта след полунощ със своя личен самолет.
Сталин го гази по сталински…
Маршалът, който е обръгнал от ада на войната, общо взето е гьон, но този път Сталин го вади от равновесие. Излизайки от кабинета, Жуков си говори шепнешком: „Задник с мустаци!“
Изплашен до смърт от думите на Жуков и като знае, че го дебне невидимо око и го подслушват невидими уши, Поскрьобишев се втурва при Сталин:
– Йосиф Висарионович, вие знаете ли какво каза Жуков, излизайки от кабинета ви?
– Какво каза?
– Задник с мустаци…
Сталин рязко се извръща:
– Върни го!
И тъй, Жуков отново е при Сталин.
Главнокомандващият тъпче лулата си и бавно го обикаля. (…)
Когато Сталин извървява деветдесет градуса по кръг, Жуков рязко се обръща, за да е с лице към него, чуквайки по войнишки токове. Четири пъти на всяка обиколка. Поскрьобишев е застанал в стойка “мирно” до вратата.
– Другарю Жуков – казва Сталин и пуска облаче дим, – излизайки от кабинета вие нещо сте казали?
– Тъй вярно – чуква токове маршалът. – Казах.
Четвърт обиколка, отривисто чукване с токове.
– И какво сте казали?
– Задник с мустаци.
Следва цяла обиколка, четири резки чуквания на токовете.
– И кого имахте предвид?
– Разбира се, Хитлер!
Не се чува тракване на токове. Сталин бавно извива мощна шия към Поскрьобишев:
– А вие, другарю Поскрьобишев, кого имахте предвид?“