fb
БългарияНовини

Тази вечер не пропускайте: Представяне с кауза на „Лекарство срещу рак“

2 мин.

Книгите са живот и могат да носят живот. Това послание стои и зад предстоящото тази вечер представяне на книгата „Лекарство срещу рак“ на габровската поетеса Елена Христова в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ от 18 ч. Изданието съдържа нейните писма до приятелката й Яна Максимова, починала от рак.

Всички пари от прадажбата на книгата днес ще бъдат дарени в полза на 35-годишната Надежда Огойска, която вече няколко години се бори с рака. Специално участие в събитието ще вземат поетесата Маргарита Петкова, която е майка на Надежда, както и Камелия Кондова и Виолета Христова.

Приживе Яна Максимова е сред най-активните участници в обществения живот на Габрово. Тя оглавява екипа по кандидатурата на града за Европейска столица на културата, ръководи редица проекти, управлява издателство, отдадена е на образователната и социалната сфера, а в пряката си работа разглежда културата като фактор за икономически растеж.

Елена Христова раказва пред „Аз чета“ за решението си да даде приходите от продажбите на представянето тази вечер за Надежда Огойска:

Яна почина от рак. Създадох книгата „Лекарство срещу рак“ и е повече от естествено да даря приходите от нея за болен от рак, който има нужда от лек. Не ми беше трудно да избера Надежда. Познавам Маргарита Петкова, но не това беше решаващо за избора ми. Запознах се с Надежда чрез публикациите й в интернет. И разпознах част от силния дух на Яна. Всичко останало е въпрос на човещина!.

Епистоларната форма на „Лекарство срещу рак“ идва съвсем естествено, защото писмата се оказват най-добрият начин за Елена да бъде близо до болната си приятелка, а доста по-късно узрява и идеята това да се превърне в книга.

Елена Христова обяснява:

За мен е изключително важно паметта за Яна да остане жива. Ето защо създадох ежегоден литературен конкурс на нейно име в Национална Априловска гимназия. Парите от продажби на книгата в други градове събирам за награден фонд.

Тя допълва, че първите издания на конкурса са обезпечени, така че тя планира още продажби на „Лекарство срещу рак“ в полза на Надежда Огойска.