fb
Не пропускайтеПанаирът

Тази вечер връчват издателските награди “Златен лъв”

2 мин.

Носителите на годишните награди за цялостен издателски проект „Златен лъв“ ще станат известни тази вечер, 11 декември 2015 г., от 20:00 ч. в НДК, етаж 3. Имената на отличените ще се чуят от сцената на културната  програма на Софийския международен панаир на книгата.

Наградите се присъждат от Асоциация „Българска книга“ в две категории “Награда за най-добър издателски проект” и “Проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес”.

Наградата за най-добър издателски проект се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, образование и наука. Значимост на текста като съдържание и стил, добър превод, оригинален дизайн, илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. До участие се допускат само проекти, осъществени в България.

В тази категория всички издателства номинират свои издания, а експертно жури, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя.

Тази година в журито са: проф. Кирил Гогов, проф. Виктор Паунов, проф. Валери Стефанов, Младен Влашки, Рада Шарланджиева, Федя Филкова, Мариян Кенаров, Стойко Василев.

Номинациите за тази категория вече са известни:

  1. „Стълп от прах – Борис Христов“, изд. „Рива“
  2. „Сърцето ти нося (в сърцето си го нося)“ от Е.Е. Къмингс, изд. „Жанет 45“
  3. „Сватби на животни и неща“ на Рая и Георги Господинови, изд. „Жанет 45“
  4. „Албум „Йосиф Питер““, изд. „Труд“
  5. „Българският буквар. 200 години в първи клас“, изд. „Просвета“

Втората награда за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Номинациите за тази награда идват от членовете на журито и чрез гласуване се избира носителя на отличието. В състава на журито тази година са Аглика Георгиева, Андрей Захариев, Георги Ангелов, Гриша Атанасов, Дарина Анастасова, Евгения Гигова, Пепа Йорданова, Петко Тодоров.

снимка на корица: Фелия Барух