fb
Ревюта

Сред вълните на историята с „Експедиция Аргонавтика“

2 мин.
argonavtika

argonavtikaКогато правих интервюто с Тео Троев, бях прочел все още съвсем малка част от първата му книга „Експедиция Аргонавтика“. Очакванията ми обаче бяха за приключение в стил Салгари или Майн Рид. В крайна сметка липсваха пирати, но пък беше изпълнено с морски картини и динамични моряшки дни.

Дневникът на Тео Троев от първата му голяма международна експедиция е специален не само заради уникалността на пътуването за български екипаж по онова време – дълъг рейс, в които се включват непознати един на друг хора, някои от които никога не са пътували по подобен начин. Спортисти, журналисти, хора на науката, моряци. Няколко типа личности, които трябва да бъдат съвместими в не особено приятни за условия. Исторически, морски, психологически, човешки експеримент…

Книгата има по-скоро научен, отколкото приключенски характер. Прилича по-скоро на корабен дневник и проследява ден по ден приключенията на българския екипаж по стъпките на Язон и неговите аргонавти. Наред с чуденките дали това се е случвало така или иначе, докато се опитват да следят 1:1 маршрута на дневните мореплаватели, новите аргонавти правят интересни връзки между хората на Язон и траките, разглеждайки функцията на Орфей в митологията и връзката му с пътуването в търсене на златното руно.

Емоционалност в разказа на Троев обаче не липсва – всички в екипажа се радват като деца на възможността да се срещнат лично с Тим Северин и да споделят с него размислите и научните си открития. Тео има шанс да прекара най-много време с него и накрая получава покана да се включи в следващите експедиции на Северин. Получава и чудесно посвещение в книгата си.

Като част от поредица, посветена на приключения иекспедиции, луксозното издание „Експедиция Аргонавтика“ е много подходящо за подарък на мъж, който си пада по приключенския начин на живот и на когото кръвта му не бушува, а се вълнува. Книгата ще се хареса и на любителите на митологията и изследването на старите светове. На мен лично ми допадна по страхотен начин вплитането на откъсите от автентични старинни документи, докато Тео разказва за пътуването. Ако очаквате адреналинът ви да закипи от напрежение, ще ви разочаровам, че това няма да се случи. Потапянето в един незпонат за мнозина свят обаче е гарантирано и вълнуващо.