fb
ИнтервютаНовини

Тим Северин: България беше най-забавната част от моето пътуване

3 мин.
Tim Severin

Интервю с пътешественика Тим Северин след представянето на двете му книги – „Кръстоносец“ и „Пътешествието „Одисей“, част от поредицата „Пътешествия и експедиции“.

 Каква част заема България във Вашите пътешествия?
О, по време на похода „Кръстоносец“ това беше най-забавната, най-организирана част от европейския етап на пътешествието. Конете се забавляваха, ние се забавлявахме, а хората в България имаха най-добрата оценка от всички държави за това, което правим.

А какво ще мислите за пътуване, за експедиция до земите, където България е била разположена преди 14-15 века покрай Волга?
Предлагате ли ми да направя такова пътешествие? Боже, мисля, че ще го оставя на хората, които живеят там.
Мисля, че това, което ще заинтересува читателите ви, е че една книга има един вид самостоятелен живот – тя се завръща, преражда се. И тази версия на книгата „Кръстоносец“, която виждам сега, гледайки я, като визия, е най-доброто издание, което може да се произведе. И се надявам, че българският превод е запазил поне малка част от онова чувство за хумор, на което се наслаждаваме всички. Защото времето на това пътуване беше време на много смях, а в България също има много смях с нашите български приятели.

Да, българите имат много добро чувство за хумор и приключенски дух.
Те наистина имат удивително чувство за хумор, на което аз искрено се наслаждавам.

Имате ли любима своя книга между своите?
Всяка книга е много различна. Аз рядко препрочитам своите книги, но когато го правя има няколко книги, от които съм много горд – моята първа голяма книга „Пътешествието „Брендън“ се препубликувана на английски вече 35 години и никога не съм искал да променя нещо и съм много щастлив с това. Когато чета „Кръстоносец“, ме кара да се усмихвам, все още ме кара да се смея, когато си припомням неща, които съм забравил и после си казвам „А, това беше забавно тогава“. Надявам се хората също да се усмихват, когато я четат. Надявам се това да се е запазило и в преводите. Защото има много неща, които аз описвам, които смятам за развлекателни, и бих искал те да забавляват и читателите.

А какво ще кажете за книгата на Теодор Троев?
Познавам Теодор като най-добрият организатор. Кажете ми, защо той не управлява цяла България? Трябва да му дават да организира всичко. (Смее се.) Обаче, нашата работа по някакъв начин е различна.
Теодор е много по-фокусиран и по-всеобхващащ.

Вярвате ли, че може да има големи експедиции, организирани от българи в днешно време?
За съжаление, на този въпрос можете да отговорите само вие, българите. Надявам се! Въпросът е в това да отпускаш въображението си да отскача нависоко. Защо не?