fb
Големите

Тимоте дьо Фомбел – от любов към природата

3 мин.
Timothe de Fombelle

timote dio fombelТимоте дьо Фомбел е френски писател и драматург. Обича да пише под листата на дърветата и гората изглежда е най-любимото му нещо след съпругата му Летисия и дъщеря им Джийн Елиша. Вероятно вече познавате дьо Фомбел с някоя от двете му книги за едномилиметровия Тоби, но ние ще ви заведем малко по-далеко в неговата история.

Тимоте е роден в Париж преди точно 40 години. Прекарва по-голямата част от летата си заедно с четиримата си братя и сестри в чудесната семейна вила в горичка в Западна Франция, но често пътува и до Африка заедно с баща си, който е архитект.

“Детството за мен е един изгубен рай, към който се връщам с писането”, неведнъж е споделял авторът.

На 17-годишна възраст дьо Фомбел прави първите си стъпки в театъра, създавайки своя собствена трупа. Разбира се, много скоро постановките са само по негови текстове. Първата работа на Тимоте обаче е като учител по литература, включително и във Виетнам. Любовта към театъра и писането обаче много скоро надделяват.

Няма обаче да ви разказваме за театралното амплоа на дьо Фомбел, макар и то да му носи множество отличия и изяви на знаменити сцени. Важното е, че до него винаги е жена му Летисия, която освен доста опасен състезател по бокс е и чудесна актриса. Най-добрият им съвместен проект се появява обаче през 2004-та година – прекрасната Джийн Елиша. И след това започва стремглавият път нагоре за Тимоте дьо Фомбел.

Mesec na evropeiskite razkazvachiПрез 2006 година се появява първата художествена книга на Тимоте – “Тоби”. Веднага постига страхотен успех и е преведена на близо 30 езика, получава над 20 награди, повечето от които международни. Бързо идва и продължението “Тоби. Очите на Елиша”, а след това и продажбата на правата за филмиране на историята на едномилиметровия Тоби.

Четири години след грандиозния успех на първите две книги, дьо Фомбел започва втора поредица. “Между Рая и Земята” и “Принц без Кралство” от поредицата за Ванго са следващото голямо нещо, което чакаме да прочетем от Тимоте дьо Фомбел.

А дотогава – вижте тези

10 неща, които не знаете за Тимоте дьо Фомбел:

1. Доста слаб е на тенис;

2. Запален е по дърводелството;

3. Прекарал е всичките си ваканции в шато по средата на голяма гора (почти като Тоби);

4. Много добър готвач е;

5. Съпругата му е състезател по бокс;

6. Обича да се разхожда с часове;

7. Любимият му звук е този на хрущящ сняг под стъпките;

8. Любимите му автори са Флобер и Дюма;

9. Мечтае си някога да пътува с красив въздушен балон;

10. Обича да пише под дърветата.

Виж най-доброто от света на детските книги на DetskiKnigi.com