fb
10, които...Специални

Топ 10 на готвачите в книгите

6 мин.
Снимка: Pexels

Създаването на художествен образ на готвач е истинско предизвикателство. Използвайки обикновен текст, писателят трябва да съживи наситения с аромати свят, в който живее неговият готвач. Но когато успее, измисленият майстор на вкусовете е сила, с която трябва да се съобразявате, често изскачаща от страниците във вкусна, съблазнителна лудост от драма, гъделичкаща рецепторите, пише Анабел Абс в статия за The Guardin, в която класира своя топ 10 на най-добрите измислени готвачи от книгите.

Ето как ги подрежда тя:

1. Кити Алън в The Good Plain Cook от Бетан Робъртс

Вторият роман на Бетан Робъртс се развива в провинциален Съсекс и разказва историята Елън Стайнбърг, която пуска обява за добър готвач. Местното момиче Кити Алън отговаря. В отговор на исканията на Елън за бляскави ястия като киш и артишок, Кити готви „закърпен пай с яйца и бекон“ и „изгорена риба“. Но тогава Елън моли Кити да я научи да готви. Кити предлага овнешки котлети, но Елън иска френска храна. На този фон Кити започва да открива собствения си глас.

2. Мануела в „Елегантността на таралежа“ от Мюриел Барбери

В този бестселър от 2006 г. Мануела е португалска чистачка и „единственият приятел“ на портиерката и съразказвач Рьоне. Мануела обаче е и талантлив пекар. Тя посещава Рьоне всеки вторник и четвъртък следобед, като носи домашно изпечен деликатес, който е представен толкова изкусно, колкото е приготвен. Със своята доброта Мануела превръща самотния живот на Рьоне „в топъл и радостен епос“.

3. Анатол в поредицата за Джийвс от Пелам Гренвил Удхаус

Анатол е „ненадминат“, мустакат готвач „с най-необикновените умения“, който се появява за първи път в историята на Удхаус от 1925 г. – „Всички да помагаме на Бинго!“. Той продължи да участва в 11 романа и разкази на Джийвс. Нает от леля Далия в нейната селска къща, Анатол е възхваляван като „божи дар за стомашните сокове“. Не е изненадващо, че той е много търсен и няколко сюжета се въртят около него.

4. Тарквин Уинът в „Дългът към удоволствието“ от Джон Ланчестър

Дебютният роман на Ланчестър от 1996 г. включва зловещия и смразяващ самоук готвач Тарквин Уинът. Въпреки че тази мрачно хумористична книга е описана на корицата си като „хитър коментар за изкуството, апетита, ревността и провала“, тя е и предизвикващ глад химн на радостта от храненето. Заблуденият Тарквин посвещава страници на своите готварски съвети, познанията си за кулинарната история и менютата си (омлет, печено агнешко с боб, праскови в червено вино или яйчено къри, подправки и сорбе от манго). Ужас, глад и хумор се съчетават, докато Тарквин се храни, готви и убива.

5. Мосю Ескофие в „Бели трюфели през зимата“ от Н. М. Келби

Легендарният френски готвач Огюст Ескофие се завръща при съпругата си Делфин. Тя го моли да й приготви ястие, точно както той направи за другата любов на живота си, актрисата Сара Бернар (кремообразен десерт от ягоди, който той нарече Fraises Sarah Bernhardt и макарон, потопен в шоколад, все още известен като Сара Бернхард). Следваме Ескофие, докато той размишлява и след това приготвя последно меню за жена си: бъркани яйца, поднесени в черупките им с див хайвер; гювеч от гълъб и грах; и диви ягоди, поднесени с бри, което е „поръсено със захаросана лавандула и мед“.

6. Мосю Арман в The Greengage Summer от Румър Годън

Много обичаният роман на Годън от 1958 г. включва готвач – мосю Арман. Разположен в региона Шампан във Франция, където майка и петте ѝ деца се крият през лятото, Арман управлява огромна кухня с „винаги добър аромат на лук, пресен хляб, кафе и вино“. Неговото готвене и откриването на френската храна от разказвача Сесил формират емоционална обстановка, неизбежно оформяйки тази история за любов и измама.

7. Тило в „Повелителката на подправките“ от Читра Дивакаруни

Тило е имигрантка от Индия, която държи магазин за подправки в Калифорния. Докато пече, смила и смесва подправки, тя също така поднася мъдрост и съвети на местната си общност. Докато не се появи самотна американка, която заплашва да унищожи магическите ѝ сили завинаги.

8. Роза в „В кухнята на страстта“ от Лили Прайър

Роза Фиоре е самотен библиотекар с дълбока страст към готвенето на храната на своята сицилианска родина. Когато Рандолф Хънт идва да проучи местната кухня, животът на Роза се променя. След лято на пламенно готвене, ядене и секс, той изчезва, оставяйки Роза да търси утеха – отново в готвенето. Паста, супа, пайове, марципан, сладкиши, печено свинско, спанак, картофи с розмарин, ябълков тарт с дюля… но как може Роза да забрави мъжа, който яде стриди от голото ѝ тяло и вплете спагети болонезе в косата й?

9. Габриел в The Cook’s Tale от Елизабет Айртон

Айртон написа няколко готварски книги и нейното разбиране за храната се излъчва от този първи роман. Габриел е превърнала крайпътното кафене на родителите си в високо ценен хотел, предлагащ класически френски ястия. Когато се влюбва в Еразъм Делакроа, Габриел трябва да избира между това да бъде съпруга или професионален готвач. Докато размишлява, тя разказва истории за многото талантливи готвачи в семейството си, от пра-прабаба Марта до леля Соланж. Авторката включва любимите ястия на всеки готвач (пиле с бяло грозде, кайсиев тарт, фондю), така че рецептите, „всички практични и изпитани“, могат да бъдат следвани от читателите.

10. Джералд Сампър в Cooking with Fernet Branca  от Джеймс Хамилтън-Патерсън

Джералд е призрачен писател за знаменитости от тайния списък, който обича да измисля рецепти. Той готви с голямо удоволствие, използвайки обилни количества италиански „дижестив“, наречен Fernet Branca. Сюжетът е забързан, но забавен, а рецептите са въображаеми, но смехотворни. Този роман е идеално напомняне, че никой готвач не трябва да се приема твърде сериозно.