fb
Ревюта

Линдберг и мишлето летец

3 мин.
Lindberg. Priklyucheniyata na mishleto letec Torben Kulman

Lindberg. Priklyucheniyata na mishleto letec Torben KulmanВъзрастните вероятно са чували за постиженията на Чарлс Огъстъс Линдберг-младши, който през 1927 г. прелита съвсем сам и без кацане през Атлантическия океан. Какво обаче стои зад подобно вдъхновение и сила на волята? Една голяма мечта!

Отдавайки почит на делото на Линдберг, авторът Торбен Кулман създава впечатляващата история на едно малко мишле, чийто подвиг може да послужи като вдъхновение на малките, които сякаш са престанали да мечтаят да бъдат пилоти и да прелитат като волни птици над облаците…

Едно малко любознателно мишле непрекъснато се рови из книгите на хората и се запилява, понякога за цели месеци, из библиотеките. Веднъж, щом се завръща от своето поредно книжно пътешествие, мишлето с ужас установява, че всичките му приятели са изчезнали… Дали това се дължи на изобретяването на мишия капан, или просто на желанието на събратята му да посетят далечната страна отвъд океана, мишлето може само да гадае.

Самотата не е за всеки и малкото мишле решава, че трябва непременно да стигне до Ню Йорк при приятелите си. Корабите са окупирани от кръвожадни котки, единственият път остава по въздуха. Но как е възможно мишка да полети? Торбен Кулман представя чрез своите илюстрации силата на волята, съобразителността и инженерния гений на мишлето-летец.

Книгата „Линдберг: Приключенията на мишлето летец“ (изд. “Ентусиаст”) е шедьовър в илюстрацията на книги. Изключително прецизните и богати картини рисуват пътя на малкото мишле от мишата бърлога по пътя му през Атлантика, та чак до собственото авиошоу. И може би защото авторът е по-скоро илюстратор, историята се развива повече през образите, отколкото чрез словото. Разбира се, пълният синхрон между текст и картина е налице и двата компонента се допълват по съвършен начин.

Ако сте от възрастните, които желаят да предадат на децата всичко накуп и очаквате да откриете историята на авиацията в детската книжка, очакванията ви няма да се сбъднат. Но пък нека не забравяме, че ролята на детските книги е да вдъхновяват и да стимулират мечтите, което Торбен Кулман прави доста умело. Все пак, за да отговори на очакванията и на педантичните възрастни, авторът е включил кратка история на въздухоплаването с информация за Ото Лилиентал, братята Райт и Чарлс Линдберг.

Твърдите корици гарантират, че книгата ще издържи доста трансатлантически полети, ръководени от детските ръце, и това я превръща в чудесен подарък. Според мен младите господа – пилоти на възраст до 6-7 години ще бъдат изключително впечатлени, но нека не забравяме, че има и момичета, готови да се превърнат в някоя нова Амелия Еърхарт.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.