fb
Ревюта

В началото беше… разбери тук

1 мин.
Ревюта

В началото беше… разбери тук

1 мин.

Книга за началата - Тревър ХоумърМиналата година бях забранил да ми се подаряват книги за рождения ден. И именно затова получих само една единствена. Но пък каква! Бях й хвърлил око от известно време и накрая ми я подари приятелка, която тогава работеше сп. Мениджър. И посланието „Ето как започва всичко, Жужи…“.

Ако кажа, че „Книга за началата“ на Тревър Хоумър е енциклопедия в малко по-различен формат, вероятно няма да сгреша. Ако някога сте искали да прочетете цялата енциклопедия „Британика“, то това е нейно умалено копие. Или поне за всички „първи“ неща.

Чудя се защо тази книга е толкова лека, при положение, че е пълна с информация, дати и имена. Вероятно това е защото може да се чете отвсякъде. Аз например започнах със спортния раздел. Много други биха почнали със сектора за изкуство или пък с главата, посветена на изобретенията. Вътре може да се прочете още за началата във войните, религиите, космоса, около известните личности и парите и за началата в… секса.

Толкова. Няма да обяснявам колко ми е харесала, защото често казвам колко обичам автори с чувство за хумор, когато пишат за сериозни неща. А когато написването на книгата е съпроводено със сериозен изследователски труд, минималните фактологически грешки може да бъдат простени.