fb
НовиниПо света

Джордж Сондърс е новият носител на наградата Man Booker за Lincoln in the Bardo

1 мин.

Книгата Lincoln in the Bardo донесе на Джордж Сондърс наградата за художествена литература Man Booker за 2017 г. Известен по света с кратките си разкази, Сондърс завоюва голямото отличие още с дебютния си роман в пряка битка с автори като Пол Остър, Мохсин Хамид и Али Смит. Роденият в Тексас писател стана едва вторият американец, който печели отличието в 49-годишната му история.

Lincoln in the Bardo описва една нощ от живота на американския президент Ейбрахам Линкълн през 1862 г., когато 11-годишният му син умира и погребан във Вашингтон.

‘Формата и стилът на този изключително оригинален роман ни дават един остроумен, интелигентен и дълбоко чувствителен се разказ. Тази приказка за обладаващи и обладани души в задгробния живот на сина на Линкълн парадоксално създава ярко и оживено пробуждане на героите, които населяват онзи свят, за да изследва надълбоко значението на емпатията’, казва председателят на журито баронеса Лола Янг.

Джордж Сондърс получи наградата си от Херцогинята на Корнуол Камила Паркър-Боулс, както и чек за 50000 паунда от изпълнителния директор на групата Man Люк Елис.